Räkna ut moms i Excel

Den här veckan hämtar sin inspiration från ett torsdagstips jag gav ut 2021 i september (här), då jag pratade om procenträkning i Excel. Idag tar vi avstamp ifrån det tipset, men fokuserar mest på hur man räknar med moms i dagens video:

Ladda hem filen gratis här:

Det tillståndslösa Excel

En typ av Excelfråga jag ofta får från folk handlar i grunden om tillståndet i en cell. För, Excel fungerar som så att en cell har (eller har inte) ett värde, men man kan inte få veta vilket värde cellen hade innan det ändra på sig senast. Den sortens tillstånd. Excel är liksom tillståndslöst – det är bara i nuet. Visst är det en fin tanke? Vem vill inte vara mer i nuet?!

Man kan ju inte få veta vad som stod i en cell tidigare, på samma sätt som en sådan där enkelt utomhus termometer som bara visar temperaturen, där man inte får veta föregående värde. Min termometer visade för övrigt -7 alldeles nyss. Vi får inte vet vad den visade igår, eller för 6 månader sedan.

Ett tillfälle för mig när detta blir ett bekymmer i Excel är när jag skriver in statistik över hur många som sett mina videos. Om jag mäter hur många som sett en video en halvtimme efter jag lagt ut den, får jag så klart färre än om jag mäter en vecka efter jag lagt ut den.

(För oss ärkenördar kan jag med viss stolthet berätta att det man brukar kalla ”svansen”, dvs alla visningar som kommer något dygn eller två efter man lagt ut en video, att svansen är lång på mina videos, det kommer fler visningar även på videos jag lagt ut för ett år sedan och mer än så, på YouTube!)

Hur som helst, jag vill föra statistik över hur många som sett mina videos, och ett sätt som jag löst detta på är att jag har ställt upp ett Excelark där varje rad får ett datum och klockslag på sig, och antalet visningar, Så jag skriver in hur många visningar jag har på varje video vid det ögonblicket´, men har också med när det ögonblicket var. Nästa gång tar jag en ny rad, och skriver jag in hur många visningar jag har då. Då vet jag att den senaste mätningen ligger på sista raden, oavsett hur många rader jag har i Excelarket.

min forsta statistik over mina torsdagstips

2018-06-21 och framåt, helt enkelt!

(För oss ärkenördar igen, så är just visningar kul, eftersom det är en siffra som aldrig minskar, så jag kan tar max([visningar]) och då vet jag att jag har den senaste siffran.)

Fast, jag gör ju inte detta på alla mina videos, längre! *skrattar* Jag har över 300 videos och tips där ute, och det skulle vara ohållbart att göra det manuellt för alla dessa! (och till dig som undrar, jodå, så klart använder jag också YouTube Studio, för att dra ut viss statistik, men jag gillar att ha koll även på LinkedIn.)

Hur löser du sådana här tillståndsdilemman i Excel? Skriv gärna en kommentar.

Veckans kluring

Minns du förra veckans kluring med de snygga graferna som jag eftersökte? Jodå – jag finns en hel del svar på detta! Se dem här.

Över till veckans kluring:

Sortera en lista i två kolumner! Det kanske låter enkelt? Nja, vi får väl se!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.6 / 5. Antal röster 7

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Räkna ut moms i Excel”

  1. Det första vi gjorde när original Excel kom på Mac i forntid nästan bortom vår tideräkning var att beräkna moms (på ungefär samma sätt som du visade i ditt tips i dag), det vi använde Excel mest till. Mern ändå kul att se att problemen är desamma nu som då.

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr