Det började med…

david

2018 hade jag en dröm om att skriva en bok om Excel, och ge ut den gratis i PDF-format. Jag insåg att jag behövde marknadsföra den (och mig!) för att få någon mer än min mamma att ladda hem den. Så jag började med ett par videos om Excel som jag lade ut på LinkedIn.

Formatet är väldigt enkelt, jag pratar väldigt kort före tipset och väldigt kort efter tipset, och spelar in en funktion eller graf eller vad det nu handlar om där emellan. Det blev väldigt framgångsrikt, och jag har idag långt över 2 300 000 visningar på mina torsdagstips på LinkedIn.

Microsoft MVP

Under våren 2021 blev jag nominerad till en väldigt fin utmärkelse hos Microsoft som kallas MVP (Most Valuable Professional). Det är en titel som delas ut till ungefär 4000 individer om året (varav runt hundra i världen som fått det inom just Excel), och är en titel man alltså får ett år i taget.

Microsoft säger så här:

The MVP Award is a global program of recognized technology experts and community leaders who actively support technical communities through unique, innovative, and consistent knowledge sharing. 

Från mvp.microsoft.com

Jag har nu också fått utmärkelsen i två år, och hoppas så klart på att få förnyat förtroende även under 2023.

Min bakgrund

David konsult och expert.

Business Intelligence konsult

Jag  har jobbat med Business Intelligence i stort sätt hela min karriär, som började 2003. Främst är jag van vid att arbeta med Microsoft produktsuite av BI produkter, allt från T-SQL, SSMS, SSAS, SSRS till Power BI.  Det har väl hänt mer än en gång att jag också sneglat på Qlik och Tableau, men rör mig mest obehindrat bland Microsofts produkter.

Jag brukar säga att jag är som allra bäst mellan teknik och människa, mellan IT-avdelningen och beställarna.

jag har drygt 10 000 fakturerade timmar som BI-konsult, bokförda per uppdrag (i ett Excelark!).

Hur gör jag egentligen mina torsdagstips?

Med åren har jag hunnit med många olika sätt att producera mina torsdagstips, både på Mac och PC. Men sedan jag hittade Camtasia, har jag faktiskt slutat leta efter något annat. Jag gillar det programmet otroligt mycket, för det snabbar upp min process avsevärt och är verkligen som klippt och skuret för det jag gör. 

Här är en aktuell lista över det jag använder mig av: 

  • Sony AX-53 videokamera 
  • Røde Lavalier Go mikrofon
  • Zoom H1 audio recorder 
  • Amzdeal 1140w studio light 
  • Lite olika keylights, ljuddämpning, reflektorer och stativ beroende på vilken ljussetup jag för inspelningen.

Vad gäller skärminspelningarna, så använder jag:

  • Camtasia 2021 
  • Sony AX-53 videokamera 
  • Shure sm58 mikrofon
  • Scarlett 2i2 Focusrite externt ljudkort 
  • Cloud lifter (en liten jättebra aktiv booster för ljudet)

Textningen:

Jag textar alla mina torsdagstips för att jag tror att många som ser dem aldrig har på ljudet. Jag föreställer mig att man ser dem på bussen eller spårvagnen påväg till jobbet, och inte vill koppla in hörlurarna bara för en kort film om Excel. Jag gör textningen helt själv manuellt, för även om det finns sätt att få den automatisk eller lägga ut det på någon, så är det ett sätt för mig att gå igenom ljudet en extra gång och då göra omtag av vissa meningar som aldrig blev bra. 

Många undrar om inte textningen tar mycket tid, och visserligen tar den en del tid, men man blir otroligt mycket snabbare på det med åren! Nuförtiden går det rätt fort, när jag dessutom har rätt mjukvara för det. 

// Länken ovan är affiliate-länkar, vilket betyder att företaget betalar en liten kickback till mig om du använder min länk, men du får så klart samma pris som alla andra. // 

inspelning av torsdagstips
I kavaj, shorts och utan strumpor spelade jag in det här introt, nuförtiden har jag oftast vänt kameran åt andra hållet och spelar in mot Ekerö-tavlan i bakgrunden.

Leksaker och ovikt tvätt försöker jag undvika att få med i videon.

Kontakta mig!

Vill du komma i kontakt med mig antingen för ett Excel-problem, en föreläsning eller om du söker en vass BI-konsult, besök sidan: kontakta mig!

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr