Hej! Jag heter David Stavegård och jag älskar Excel.

Hej! Jag heter David Stavegård och jag älskar Excel.

En glad författare vid namn David Stavegård

Hej! Jag heter David och jag är kanske den enda personen i Sverige som håller inspirationsföreläsningar om Excel. I Excel.

Varje torsdag lägger jag ut ett videotips på Linkedin och Youtube. Eftersom jag har gjort det i åratal har det blivit hundratals filmer, som har setts flera miljoner gånger.

Jag är oerhört stolt över att ha tilldelats titeln Most Valuable Professional (MVP) av Microsoft – faktiskt flera gånger. MVP är en utmärkelse som delas ut till dem som under lång tid har gjort extraordinära insatser inom olika produktområden.

Förutom att föreläsa och utbilda om Excel arbetar jag också som Business Intelligence-konsult och hjälper mina uppdragsgivare att omvandla siffror till insikter. Bland kunderna finns främst banker, kommuner, myndigheter och globala koncerner.

Behöver du hjälp?

Söker du en vass BI-konsult? Eller vill du ha en på riktigt rolig Excel-föreläsning? Hör av dig till mig på david@stavegard.se eller ring 070-409 08 82. Såklart kan du även kontakta mig på Linkedin.

Excel-David:

Antingen utbildar jag grupper på företag i Excel, oftast i två timmars utbildningar, och då har jag inte sällan också en uppföljning ett par veckor efteråt när frågorna kommit och folk vill dubbelkolla något jag sagt.

Annars hjälper jag folk “per timme” med Excelfrågor, oftast i ett Teams-möte där vi delar skärm med varandra och reder ut något väldigt knepigt Excelark.

Som BI konsult utvecklar jag SQL och laddar data från olika affärsystem till och från olika databaser. Inte sällan modellerar jag både data och arkitektur längs med vägen, eftersom jag jobbat med detta i över 15 års tid.

Huvuduppgifter och Ansvarsområden

  • Anpassade Lösningar: Jag designar och bygger skräddarsydda lösningar i Excel och Google Sheets för att möta specifika behov. Detta kan innefatta allt från enkel dataloggning till avancerad rapportering och analys.
  • Dataanalys och Rapportering: Hjälper mina kunder att förstå trender, identifiera mönster och fatta datadrivna beslut, genom att analysera, tolka och bearbeta deras data.
  • Automatisering: Genom makron i Excel och App Script i Google Sheets kan man skapa automatiserade processer som sparar tid och minimerar risken för mänskliga fel. Detta kan inkludera automatiserade e-postmeddelanden baserade på kalkylbladsdata, automatisk datainsamling och mycket mer.
  • Integration med Andra System: Jag hjälper till att integrera Excel med andra system och plattformar, vilket möjliggör en smidigare dataflöde och förbättrar effektiviteten i kundernas arbetsflöden.

SQL-David: En modern dataalkemist

Man kan faktiskt säga att jag omvandlar rådata till guld—värdefulla insikter som hjälper mina kunder att fatta välgrundade beslut.

Som BI-konsult med fokus på Microsofts ekosystem, är jag expert på att navigera i Microsofts verktyg och plattformar för att samla in, bearbeta, analysera och presentera affärsdata.

Mitt arbetsområde sträcker sig från databaser och datalager till rapportering och visualiseringstekniker, med ett starkt fokus på att skapa värde genom insikter.

  • SQL Server: Jag har använt varenda version av SWL Server sedan 2003 och framåt, och använder den fortfarande ofta för att skapa robusta datalager som säkert lagrar kundernas data. Kunskaper i databasdesign, underhåll och SQL-frågor är avgörande här.
  • Power BI: Detta är min trollstav. Power BI låter mig omvandla data till interaktiva rapporter och dashboards. Jag brukar tänka på storytelling med data, när jag sitter i Power BI – och jag vill göra det enkelt för beslutsfattare att se trender, mönster och outliers i sina data.
  • Azure: Molnet är liksom här för att stanna. Med Azure’s olika BI-tjänster, kan man skala lösningarna, arbeta med mycket stora datamängder och och använda avancerad dataanalys och maskininlärning. Sånt tycker jag är kul!

Måste man jobba med både Excel och SQL?

Jag älskar BI och jag älskar Excel, så jag kan inte släppa någon av dem! Det är helt enkelt för kul att hålla på med!

Behöver du hjälp?

Söker du en vass BI-konsult? Eller vill du ha en på riktigt rolig Excel-föreläsning? Hör av dig till mig på david@stavegard.se eller ring 070-409 08 82. Såklart kan du även kontakta mig på Linkedin.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr