makearray

Funktionen spillfunktion som lägger in värden i ett antal celler
SvenskaMakearray
EngelskaMakearray
TorsdagstipsAtt presentera en procentsats snyggt
Lambda

MakeArray är en relativt ny funktion i Excel 365 som hjälper dig skapa en “array“, eller ett område med siffror. Man kan till och med slarvigt säga att den skapar upp siffror i Excel åt dig.

Syntaxen är så här:

=MakeArray(rader; kolumner; funktion)

Där rader är antalet rader du vill att den ska fylla i, i ditt Excelark, och kolumner är antalet kolumner den ska fylla i. Funktion är vilken matematisk funktion den ska använda för att fylla i cellernas innehåll, alltså – vad ska stå i cellerna?

Det man gör är att man skriver en lambda-funktion där, som då måste ta två argument, den första är för raden och den andra är för kolumnen. så “funktion” i mitt fall ovan ska se ut så här: lambda(y,x,y+x) i dess allra simplaste form.

Exempel på en makearray

=MakeArray(10; 5; lambda(r; k; r*3+k))

Vad denna kommer göra är att fylla ett område med tio rader och fem kolumner med siffror. Siffrorna kommer räknas fram på sättet att den tar radnumret i arrayen gånger 3 och adderar sedan kolumnens nummer. Så första cellens värde blir 1*3 + 1 (alltså 4). Andra cellens värde blir 1*3+2 (alltså 5). Andra radens första värde blir 2*2 +1, alltså fem, och så vidare. Den använder helt enkelt radnumret och kolumnens nummer i arrayen räknat från uppifrån och från vänster.

image 7

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 1

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr