Ta bort dubbletter från en lista

FunktionTar bort dubbletter från en lista
SvenskaData -> “Ta bort dubbletter”
EngelskaData -> “Remove duplicates”
TorsdagstipsDubbletter i Excel – olika sätt att hantera dem
Ta bort kopior och dubbletter i en lista

Om du har en lång lista i Excel och vill ta bort alla dubbletter från den, finns det en bra knapp. Markera de celler du vill att Excel ska gå igenom, och gå på Data -> “Ta bort dubbletter”. Den knappen kommer gå igenom alla celler du markerat och ta bort alla rader som är lika.

ta bort dubbletter i Excel

Det som gör den lite mer intressant, är om du har mer än en kolumn. I exemplet nedan har jag två kolumner, och har klickat på “Ta bort dubbletter” knappen.

vilka dubbletter ska tas bort
Vilka dubbletter ska tas bort?

När man klickar på knappen frågar Excel vilka kolumner den ska leta efter dubbletter i. Som du ser på bilden ovan finns ordet “hund” med två gångar, en gång med siffran 1 i kolumnen bredvid och en gång med siffran 3 bredvid sig. Det du ser på rutan som Excel visar är att du får välja vilka kolumner som Excel ska leta i. Om du bara markerar A, så kommer Excel se hund två gånger och ta bort ena. Om du kryssar i både kolumn A och kolumn B (som det är gjort i bilden) då kommer Excel se det som två olika rader och inte ta bort någon av dem.

När det finns flera dubbletter – vilken tas bort?

Excel behåller den första raden uppifrån och ner, och om du alltså kryssat ur B, så skulle “hund 3” raden försvinna i exemplet ovan.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 6

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr