Hastighetsmätare i Excel

Hastighetsmätare i Excel – varför behöver man en sådan? Ja, antingen för att visa hastighet (obs: kör inte bil och håll på med Excel samtidigt!), men den grafen kan vara väldigt bra att ha även när man:

 • Vill visa en procentsats
 • Vill mäta uppfyllnadsnivå
 • Vill illustrera hur många av 100 som klarat en viss nivå

Som vanligt är möjligheterna oändliga i Excel – men det som jag vill säga är bara: Så här kan man göra det:

Så hur tänkte jag?

Jo – genom att tänka att OM en cirkel är ett helt varv, men vi vill bara visa halva varvet för att få den att börja längst till vänster och sedan gå hela vägen runt övre hälften till längst till höger.

Vi vill samtidigt göra det lätt för oss, så att man bara skriver in sin procent som vanligt i cellen man har som ursprung, så då tänkte jag att vi har vårt tal, och sedan tar vi ett minus det för att få den delen av cirkeln som vi inte nått upp till (låt säga att vi kört 79%, då vill vi ha en del av cirkeln i en annan färg som är just 100%-79%=31%).

Men så vill vi också ha 100% till, så att hela cirkeln blir 200%, just för att då får vi effekten att vi har tre tårtbitar i cirkeln, vår 79%, 31%aren som är delen kvar till hundra, och sedan har vi en halv cirkel till (den som vi tar bort färgen på som ingen behöver se!).

När vi tänkt ut detta, är det bara att sätta igång och göra grafen och färga de olika delarna av cirkeln i olika färger – samt att vrida på den så att den första delen är 270 grader vriden.

Andra grafer

Vet du om att jag har ett stort bibliotek med olika grafer du kan ladda hem? Jag har en ordmolnsfil här, och ett gäng olika tidsaxlar här, och ett årshjul här. Alla dessa är gratis att ladda ner och du får använda dem fritt.

Förra veckans kluring – en riktig saga

Excelarket innehöll en massa flikar och du behövde hoppa runt bland dem för att få ihop din helt egna saga. De som skickade in sina svar hade också gjort helt olika sagor! Du får också se hur jag valde min “väg” genom flikarna om du besöker… Förra veckans kluring.

Veckans kluring – en liten bit av en CPU!

Det finns en person som gjort en 16-bitars CPU i Excel, och gjort en väldigt fascinerande video om detta på YouTube, och inspirerad av detta tänkte jag att ni kunde få göra en egen. Nej, det kanske vore för mycket – men ni ska få testa lite binära tal i alla fall!

Veckans poddavsnitt

Den här veckan får vi träffa en tvättäkta sjökapten som seglat från Nya Zeeland till Sverige, och som nu driver en charterbåt i den grekiska övärlden. Gissa om det är en nörd? Jajjamensan – alla gäster i Nördarnas Podd är det – dock är Odd kanske inte riktigt den sortens nörd som man kanske först tror!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 10

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

2 svar på ”Hastighetsmätare i Excel”

 1. Betr hastighetsmätaren hur döljer du den ram som blir runt mätaren i din video 16-26 sek in i videon så syns det inte någon ram runt mätaren? Tack på förhand

  Och tack för alla tips

  Mvh Bo Ystad

  Svara
  • Hej!
   Vad kul att du frågar – så här gör man:högerklicka på diagrammet, välj formatera diagramyta, och välj “kantlinje” -> “ingen” ! =)

   Ha en fin kväll!
   :: David

   Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr