Pivottabeller – och hur man kan sortera dem

I den här videon får du se hur man kan sortera om en pivottabell om man tycker att ordningen på raderna inte är optimal. I det här fallet är det t-shirts och shorts som säljs i olika storlekar, och då kommer så klart x-small längst ner i listan, efter både small, medium och large. Large, i sin tur, kommer så klart före Medium (bokstavsordningen, du vet…). Gör så här när du själv vill bestämma ordningen:

Är du lite rädd för pivottabeller? Du är inte ensam…

Jag vet att många där ute är rädda för pivottabeller. Kanske för att det ibland kan vara svårt att kontrollräkna själv när du jobbar i en pivot. Kanske för att pivottabeller är ett ganska abstrakt sätt att jobba med din data.

Som tur är finns det en knapp för alla ängsliga själar, den heter Rekommenderade pivottabeller.

Nästa gång du har en lång lista med olika värden på varje rad – exempelvis en försäljningslista där du ser datum, produkt och pris i varsin kolumn och sedan en massa köp i en lång lista – kan du prova den där knappen. Säkert har du fler kolumner än så, men du förstår hur jag menar att din data ska vara strukturerad.

Ställ markören någonstans i all din data, gå till Infoga och välj Rekommenderade pivottabeller. Vad som händer nu är att Excel gör en snabb och tämligen rudimentär analys av din data och sedan föreslår olika sätt du kan ställa upp den på. Du kan få upp förslag som Summa försäljning per land eftersom Excel har sett att en av kolumnerna heter Land, att samma land återkommer på flera rader och att du har en kolumn längst ut till höger som heter Försäljning och innehåller siffror.

Rätt fiffigt. Det behöver inte vara svårare än så. Du måste alltså inte själv gå in och dra i kolumner och göra egna pivottabeller. Du kan faktiskt nöja dig med dem Excel föreslår. Om du inte är nyfiken av dig alltså … och vill testa … prova lite … nu när du ändå har en pivot. Liksom bara peta i saker och se vad som händer.

Mer Excel helt enkelt framsidan ren

Detta var ett utdrag ut min bok Mer Excel helt enkelt, köp den här! Den handlar, bland annat, om just pivottabeller!

Veckans kluring

Nu har vi en hemlig text igen – hur i allsin dar ska man få från vad det står? Det är ju bara massa siffror. Men – som tur är har du en mappningstabell. Kan du få fram vad det står i veckans kluring?

Förra veckans kluring

Återigen fick jag jättemånga bra svar på förra veckans kluring där man skulle räkna ut ett hemligt tal! Jag har lagt in alla era lösningar (jag hoppas jag fått med alla), samt mitt facit, här.

Veckans podd

Den här veckan gör vi en djupdykning in i vilken mjukvara vi använder när vi spelar in vår podd, hur vi klipper den och vilken mjukvara vi inte längre använder.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 12

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Pivottabeller – och hur man kan sortera dem”

  1. Vilket kanonbra tips!
    Just sorteringen har jag undrat över många gånger, men inte klurat ut hur det går att ändra på.

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr