En kort, gratis mikrokurs i xletaupp/xlookup i Excel

Så har vi återigen kommit till ett torsdagstips om xletaupp, men det är också en otroligt kraftfull funktion i Excel – som förtjänar lite extra uppmärksamhet!

Det handlar ju om hur man kan söka eller leta efter en viss sak i en lista av saker. Du kan söka uppifrån och nedåt eller nerifrån och uppåt – du kan söka exakta värden eller inte riktigt exakta värden.

Det som också skiljer xletaupp eller xlookup ifrån letarad eller vlookup är att med xletaupp så måste man inte returnera en kolumn som är till höger om fältet man letar i.

Med xletaupp väljer du själv vilka celler den ska returnera ur, oavsett var den söker. Du kan till och med låta sökområdet och returområdet överlappa varandra.

Välkommen till en kort mikrokurs om xletaupp:

Jag har förresten uppdaterat min sida med information om mina utbildningar som jag håller för företag, kommuner, myndigheter och grupper av människor som vill vässa sig i Excel, ta gärna en titt på den sidan här: Inspirationsföreläsningar

Två frågor till dig:

1:

Nu är jag nyfiken – brukar du använda xletaupp eller xlookup? Skriv gärna en kommentar – och berätta vad du använder den till! Du vet hur man gör – det är busenkelt!

2:

Rösta gärna med stjärnorna nedan, tyckte du det var en bra genomgång?

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 41

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

8 svar på ”En kort, gratis mikrokurs i xletaupp/xlookup i Excel”

 1. Hej! Tack för tips! Jag använder XLETA-funktionerna väldigt mycket och är glad att slippa kombinationer av INDEX och PASSA.

  Men jag har en funktione som jag än så länge endast kan hantera med makro. Jag vill dock få till en formel istället. Kanske du kan hjälpa mig 🙂

  Jag har ofta långa listor med tal i stigande ordning som jag behöver jämföra sinsemellan. Jag vill kunna jämför varje enskilt tal i en lista med tal i en annan lista. Exakt match är inga problem, ej heller värden som ärnärmast lägre eller högre. Men hur får jag till en matchning med intervall? Jag vill att Excel noterar tal i en lista som är inom, exempelvis +/- 5 med jämfört med tal i en annan lista.

  Jag har testat Chat CPG och den föreslår flera makron men jag vill försöka få till detta med formler istället.

  Svara
  • Hej!
   Vet du vad? Jag tror det lättaste sättet för dig i det här läget är att skapa två nya kolumner, en med “värdet minus 5” och en med “värdet plus 5” och börja matcha (använd xletaupp!) mot dessa två, och se om du kan få till det så, i stället för att krångla till det med macros.

   Svara
 2. I det jag använder Excel till ser jag inget behov av Xletaupp, däremot Filter som du tipsar om ovan

  Svara
 3. Mycket bra tips, hade kunnat använda funktionen häromdagen när jag hade en lista över en massa diagnoser, där en cell kunde innehålla fler än en diagnos. Jag behövde t ex hitta alla som innehöll “njursvikt”, ibland ensamt, ibland tillsammans med andra diagnoser. Tror jag ska öva lite på den filen 🙂

  Svara
 4. Superbra tips!
  Kommer snabbt på ett antal tabeller där jag kan använda detta 🙂
  Men jag kommer väldigt snabbt in på att jag nog vill ha en lista över alla rader som har vald post, dvs i min lista finns det flera R2D2 och jag vill ha ut alla, inte bara den första. Hur gör jag då?

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr