Kundcases i Excel

Jag utbildar inte bara i Excel, utan det är rätt vanligt att folk köper styckvisa timmar av mig för en One-to-One-session med mig.

Det är faktiskt så poppis och uppskattat, att jag tänker lotta ut detta bland de som förköper min kommande bok. Förköpet öppnar om mindre än en månad – den 22ra februari!

Är du förresten nyfiken på vad boken kommer heta och hur den kommer se ut? Besök mitt Instagram får du se, jag lade nyss ut både fram- och baksidan till allmän beskådan här!

Hur som helst så hjälpte jag en kvinna häromdagen med ett antal Excelark som hon kört fast i, och sedan hade vi en liten stund på slutet, så då frågade hon hur gör man egentligen om man får en sådan här lista och ska börja analysera den? Ja, sa jag, det kan man göra på många olika sätt, men ett sätt är att…….. och så gjorde jag i stort sätt det som händer i den här videon:

Naturligtvis gick jag mycket långsammare fram när jag hjälpte min kund, och jag visade mer detaljer längs vägen!

Men i den här videon visar jag hur jag påbörjar en analys av massa data i Excel, genom att först strukturera listan lite, göra om den till en tabell och använder mig av Excels smarta funktioner för att kunna tolka dess data.

Jag är nu så klart väldigt nyfiken på om du då och då får sådana här listor som du ska börja tolka? Skriv en kommentar och berätta – får du sånt här, och hur gör du?

Ett annat kundcase

En annan kvinna kontaktade mig, för hon hade “ärvt” ett krångligt Excelark av en kollega, som fått den från någon annan – som hade slutat. Hon skrev till mig att hon var nästan förtvivlad varje gång när hon öppnade filen och möttes av ett virrvarr av flikar och formler.

Jag lovade henne inget, men sa att vi kan boka in två timmars teams-möte och titta på det tillsammans. Jag bad henne också om hon möjligen kunde skicka filen till mig i förväg, så jag fick kika lite på den.

Filen var som en labyrint där data flimrade fram och tillbaka mellan de olika flikarna. Kvinnan visste knappt var hon skulle börja och var överväldigad av kalkylbladens komplexitet.

Vi satte oss i Teams-mötet och jag bad henne först berätta om sina behov och vad arbetsuppgiften egentligen gick ut på som hon använde den här filen till. Vad hon ville uppnå med filen. Efter att ha lyssnat noga började vi avmystifiera det rätt skumma arket. Jag guidade henne genom flik efter flik och förklarade hur varje del hänge ihop med nästa – det var inte helt självklart alla gånger, men vi identifierade överflödiga formler, rensade upp onödiga kolumner och skapade en överskådlig struktur.

Genom att bryta ner komplexiteten i små, hanterbara bitar började hon snart se klarhet i det tidigare kaotiska arket. Hennes osäkerhet förvandlades till förståelse och till slut, som ett trollspö i Excel-land, klickade allt på plats.

I det sista ögonblicket, när vi faktiskt lyckats ta oss igenom hela filen och hon fattade den, log hon plötsligt. Det var typ första gången under vårt samtal. Det som en gång hade känts som en omöjlig utmaning hade blivit något att le åt, och jag insåg att jag och hon tillsammans hade räddat dagen, och filen.

Ibland är det en fråga om att navigera genom kaoset för att hitta kärnan till filen. Det var en häftig känsla, vi vinkade hejdå i Teamsmötet, och precis när jag skulle stänga ner det, frågade hon mig om det möjligen var så att hon fick boka in ett till pass i februari när hon hade ett annat monsterark att ta tag i.

Veckans kluring

Den här veckan handlar det återigen om födelsedagar och att sia om framtiden – hur många dagar är det egentligen kvar tills någons födelsedag både i år 2024, och nästa år?

Läs veckans kluring, och om du mailar mig ett förslag på kluringen, så har du chans att få en signerad kopia av min bok Excel helt enkelt!

Länk till veckans kluring.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 12

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

4 svar på ”Kundcases i Excel”

  1. Hej David,
    Jag försökte testa kortkommandot ctrl T i en excellista men fick inte fram någon tabell. Det enda som hände var att siffran blev blå i den cellen jag hade markören. Vad har jag missat i din video?

    Svara
  2. Hej David brukar använda sådana utsnitt främst till budgetar och prognoser. Ett väldigt smidigt sätt för regionchefen att titta på sina regioner. Brukar koppla ihop utsnittet med tidigare år så får man en fin jämförelse😀 tack för alla torsdagstips David

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr