Ax-till-limpa – hur man snyggar till ett tråkigt Excelark

Ser du något annorlunda med dagens video? Skriv en kommentar till videon, och läs kommentarerna, för där berättar jag vad det är jag syftar på!

Hur gjorde jag då?

Först skapar jag strukturer i Excelarket genom att skapa rubriker och avdelningar med olika stora texter, för att man ska förstå vad det handlar om. Sedan lade jag till en klassiker, en ”hänga-nedanför-längst-till-höger”-ruta, där jag summerade ihop alla rader, lade till moms och fick en totalsumma inkl moms.

Sedan gör jag om den högra kolumnen till valuta, så att Excel skriver ut kr efter varje rad. Egentligen kanske det är överdrivet, men jag tycker om att den skapar två decimaler och ställer upp det snyggt. Man kan gå in och välja att den inte ska skriva ut vilken valuta det handlar om, det hade jag kunnat göra också.

En väldigt vanlig scen för mig är att jag har ett antal rader där samma ord förekommer på flera av raderna, och så vill jag få fram en lista där varje ord bara står en gång. Då gör jag så här: jag skriver =UNIK(D7:D12) och får ut alla orden bara var sin gång. Sedan markerar alla celler som jag fick ut där, och gör Copy (med Ctrl+C) och paste-as-values eller ”klistra in värden” med Ctrl+Shift+V – då låser jag in alla cellernas innehåll, så formeln försvinner och resultatet av formeln är det som står i cellerna.’

Varför tog jag bort UNIK-funktionen?

Varför tog jag bort UNIK-funktionen och ersatte med hårdkodade värden? Jo – för att när man ska ha in sin data i en tabell (se varför nedan) så kan man inte ha dynamiska matrisfunktioner, det går inte att ha en spill-funktion i en tabell!

Sedan använder jag summa.omf och räknar ut hur många var varje produktkategori jag fått, se det här tipset om du är osäker på hur summa.omf fungerar!

Tabell

Därefter gör jag om hela den här lilla stöd-delen till en tabell med Ctrl+T. Det gör jag, för att man mot en tabell kan koppla en slicer eller ett utsnitt som det heter, och det är det jag vill ha ovanför grafen så att man lätt kan välja olika produktkategorier och låta grafen uppdatera sig så där!

Jag har en kort video om utsnitt som du kan se här.

Grafen

Sen gör jag en graf – snyggar till den så att den inte är så gles mellan stolparna (”gles mellan stolparna” är för övrigt en väldigt konstig sak att säga – ett definitivt tecken på att detta är en David och inte en AI som skriver! *skrattar för migsjälv*). Gles mellan stolparna – nåja – ni förstår hur jag menar.

Jag ger grafen lite snyggare färger, och sen är det i stort sätt klart!

Få grafen att ligga exakt i cellernas hörn

Det som är så otroligt skönt för en sådan detaljist som mig är att man kan hålla ner ALT när man flyttar grafer i Excel så att de direkt hoppar och lägger sig exakt in i cell-hörnen, det gäller både när man flyttar grafer och när man ändrar storlek på dem. OCD i all sin prakt och härlighet. Typ. Det gäller ju även utsnitt och all annan grafik som ligger ”ovanför” cellerna i Excel.

Så – eftersom jag har en tabell – så kan man koppla ett utsnitt eller en slicer mot tabellen – och om man har en graf som baseras på tabellen så ändrar sig grafen också med utsnittet!

Var jag för snabb? Gillar du sådana här ax-till-limpa-videos? Vill du hellre ha vanliga “funktionen X funkar så här”-videos? Skriv en kommentar! Jag lovar – jag lyssnar och läser allt!

Inspirationsföreläsning?

Är du förresten intresserad av en inspirationsföreläsning med mig? Eller har du tips om någon kanske som är det? Klicka på knappen nedan så får du möjligheten att fylla i en bindningsfri intresseanmälan, antingen för dig eller någon du vet är nyfiken på detta.

Du kan också scanna den här med din telefon för att komma till intresseanmälan:

QR till enkaten

Jag skickar alltid ut en enkät efteråt för att höra vad deltagarna sagt (och det är rätt många elever som svarat vid det här laget), och hittills har jag inte fått ett enda nej på frågan ”var det en kul föreläsning?” och inte heller ett enda nej på frågan ”lärde du dig något nytt?”.

Någon skrev förresten så här i den där enkäten häromsistens:

David är lätt och inspirerande att lyssna på! Efter föreläsningen ville jag direkt slänga mig över några av mina Exceldokument och göra om dem till lättförståeliga och snygga som jag kan visa upp för mina chefer och kollegor.

Det gjorde mig så glad!

Swedish Excel Forum

Vet du att jag och några vänner håller på att dra ihop en tankesmedja för personer som jobbar mycket med Excel. Sweden Excel Forum kommer bli ett utrymme där man kan nätverka med andra, utbyta idéer, utmana sig själv, få med sig de senaste nyheterna och förhoppningsvis ha riktigt kul. Vi kommer ha fysiska träffar i Stockholm. Det är så klart gratis – och om du är intresserad av att vara med, så har vi några stolar till att fylla. Första tillfället är nästa torsdag (alltså 10:e oktober efter kontorstid). Kontakta mig om du är nyfiken på detta!

Förra veckans kluring

Förra veckan var kul – jag fick så många olika svar på den – se alla svaren här, och ladda ner min egna lösning med! Förra veckans kluring.

Veckans kluring

Den här veckan är vi tillbaka till det här med kottar och pinnar nu igen. Den här veckan har jag gjort det lätt för dig – men som vanligt är jag supernyfiken på om du kan använda dig av någon oväntad lösning på den här frågan?

Med ett hastigt lappkast avslutar jag den här veckans nyhetsbrev med…..

Sporten armbrytning

Jag tror att de allra flesta av oss känner till armbrytning, men har du koll på hur det funkar om man gör det som en faktisk sport? Det är just det veckans poddavsnitt handlar om, nämligen!

Du som gillar Spotify får väldigt gärna prenumerera på podden där!


Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 7

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr