Diagram makeover på ett linjediagram

Det finns sammanhang när man måste ha väldigt tydliga grafer – där man ser exakt vad varje datapunkt är. Men det finns också andra gånger när det bara är datapunkternas relativa storlek som är relevant. I dagens Torsdagstips gör jag ett diagram makeover på en linjegraf! Med några enkla små medel kan man snabbt göra grafen lite mindre “Excel-aktig”. Men jag är verkligen genuint nyfiken : brukar du behålla graferna som de är i Excel eller gör du också om dem?

Jag vet om att man måste ha kvar stapelvärdena till vänster och bakgrundslinjerna i sina diagram ibland – så att mottagaren verkligen kan gå in och se exakt vad varje datapunkt är, men ibland är det inte det viktigaste. Ibland är det tillåtet att göra om sin graf på det här sättet – beroende på sammanhang så klart. Det är inte alltid som skuggningar i diagram uppskattas eller ens är lämpligt – men ibland. Det är tjusningen med diagram tycker jag, att man kan ta ut svängarna då och då – bara man vet när man inte ska göra det!

Genom att ändra bakgrunden till en gradient. Genom att lägga till skuggning och ändra färgen på linjen. Genom att ta bort rubriken och y-axeln. De här ändringarna tycker i alla fall jag att det här diagrammet ändrar sitt utseende till det bättre. Men, jag vet inte vad du säger? Framför allt är jag också nyfiken på att höra om du brukar göra om dina diagram ungefär på det här sättet?

Tidigare inlägg

Jag vet att många uppskattar när jag gör sådana här diagram makeover inlägg. Därför tänkte jag passa på att tipsa om tidigare liknande inlägg här:

Lär dig hur man kan göra om ett stapeldiagram här: diagram makeover på stapeldiagram

Lär dig hur man kan lägga in gränsvärden i ett linjediagram här: Gränsvärden i bakgrunden

Gör ditt diagram lite mindre Excel:igt här: Olika färger på samma linje i ditt diagram

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.3 / 5. Antal röster 3

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Diagram makeover på ett linjediagram”

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr