Årsöversikt och om mannen bakom siten

Den här veckans tips börjar bli en riktig klassiker – en årsöversikt i Excel. Det är alltså ett väldigt enkelt Excelark som visar år 2024 i all sin prakt. Den passar perfekt att skriva ut på ett A4-ark. Det är inte direkt någon spjutspetsraketforskning bakom, men eftersom jag redan gjort en fil, så slipper du! =)

Gyllene biljetter

Nästa torsdag (22/2-24) öppnar förköpet av min bok Mer Excel Helt Enkelt – håll utkik efter det! Alla som köper en bok under de två förköpsveckorna har chans att få en gyllene biljett med boken! Men – nej, den går inte till chokladfabriken, utan är två timmars Excel med mig! Jag har gjort biljetterna, och ser fram emot att skicka dem med några av böckerna när förköpet är slut!

Veckans kluring

Den här veckan är kluringen extra spännande tycker jag, för uppgiften lyder i sin helhet så här:

Gör <minst> två diagram baserat på data i tabellen. Fundera på vilken typ av diagram du väljer, och varför du väljer just den/de diagramtyperna. Skicka svaret till mig, så har du chans att få en signerad kopia av min bok Excel helt enkelt!

Alla lösningar till förra veckans kluring hittar du här.

Om mig

Jag heter, som du vet, David – och jag bor utanför Stockholm på Ekerö med min fru och mina tre barn. Jag och Emma driver vårt företag tillsammans, men hon är Agil Coach och konsultar med att utbilda och hjälpa organisationer att jobba mer agilt.

Själv jobbar jag med två olika saker. Dels Excel, dels Business Intelligence.

Jag utbildar människor i Excel och säljer styckvisa timmar där jag hjälper folk som kört fast i sina Excelark. Jag säljer och skeppar i väg mina böcker själv (de man köper från min webb, och det är ca ¾ av alla böcker jag säljer, resten går via Adlibris, Bokus, Amazon etc).

Jag håller på med mina böcker helt själv, för jag gillar att det är lite personligt. Jag signerar och slår in dem, jag skriver adressetiketterna själv (och trots alla dessa år ser min handstil fortfarande lite taskig ut!) och jag lägger dem på lådan. Det är mysigt, på något sätt!

Fler eller färre visningar?

Hela min grej med mina torsdagstips är att de är rätt personliga. Jag vill uppfattas som en lite ” quirky kompis” i mina filmer, och inte alldeles för business-like-seriös. Vad jag menar med det är att de gånger jag haft slips på mig och haft en thumbnail där jag står i ett kontorslandskap får jag färre visningar.

På något sätt tar jag faktiskt visningarna med ganska mycket ointresse, för siffrorna från div plattformar ger mig egentligen ingenting. Inte i jämförelse med en glad kommentar, ett svar på det här mailet där någon säger ”tack!”.

Det är en svindlande känsla när jag mailat ut ett tips till er 17 000 mottagare, där kanske 10, eller 20 eller kanske 100 människor kan förenkla sin vardag – bara tack vare mitt mail. Fatta om ett mail får 1000 personer sparar en minut per person! Jag vet så klart inte om det någonsin hänt – men det skulle vara drygt två hela arbetsdagar jag trollat bort! Det är en stor känsla. Framför allt när jag hjälpt personer att ta bort lite frustration.

Detta är mitt varför: Vi måste ju hjälpa varandra, här i världen.

 Andra arbetsuppgifter

Vid sidan om Excel jobbar jag några dagar i veckan som Business Intelligence konsult. Det betyder att jag är ute och bygger datalager och enorma databaser åt företag. Uppdrag som inte sällan är på flera år, där jag verkligen får sätta mig in i deras data, deras business och hur man ska utveckla kod för att hämta och förädla deras data från olika affärssystem och in i en plats- och politiskt neutral databas, för att sedan bygga (till exempel) Power BI rapporter emot det.

Utbildar i Power BI

Så håller jag i Power BI utbildningar? Ja! Det är väldigt roligt för med Power Bi är min erfarenhet att det är väldigt mycket bättre om jag har bra koll på vad det är för data kunden har och hur det är tänkt att man ska koppla ihop den. Så det är uppdrag där jag kommer gruppen jag utbildar lite närmare, helt enkelt.

Vem är privatpersonen David då?

Jag är 47 år gammal, har som sagt tre barn (en 8½ och tvillingar som är 7), och lyckligt gift med Emma. Vid sidan om min familj så älskar jag musik och går mer än gärna på synthkonserter. Det nästan alltid synth på när jag sitter själv och jobbar (frånsett när jag klipper videos för då går det inte att ha musik på)!

Jag driver en podd med min vän Patrik som heter Nördarnas Podd (Nytt avsnitt ute nu där man får träffa en ljud-nörd, prenumerera här på Spotify!).

Nu undrar jag – vem är du? Skriv en kommentar, vet ja´!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 9

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

4 svar på ”Årsöversikt och om mannen bakom siten”

 1. Tack David!
  Kul att du kör din grej!
  Vet du om att det är Vänliga veckan denna vecka? Du kör vänliga veckan året runt! ❤️

  ”Vänlighet är kärlekens småmynt att användas i de dagliga utgifterna.”
  – Natanael Beskow

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr