Ekollongrafen i Excel

TV4

Förra veckan fick jag förmånen att vara med i TV4:s ekonominyheter – jättesmickrande och kul! Jag tycker själv att det blev ett bra reportage. Du kan se det här:

Veckans videotips

Den här veckan gör vi en ny annorlunda liten graf i Excel. Du vet kanske att jag gillar att hålla på med graferna i Excel och få dem att inte se ut som vanliga trista blå Excelstaplar. Den här gången gör vi en ekollongraf!

Diagram makeover

Det är faktiskt så att jag har kategorier på alla mina torsdagstips, och en av kategorierna heter just Diagram makeover. De här kategorierna återspeglar sig inte i min webb längre, för det blev så himla många tips att det inte riktigt funkade att ha kategorier.

Jag såg också på mina besökare av min webb att man oftast bara sökte sig fram, men hur som helst finns kategoriseringen kvar, och här nedan kommer några andra diagram makeovers som jag sysslat med under åren:

Ett busigt sätt att muntra upp en graf:
Ett busigt knep för att muntra upp en graf

En förändringskurva där du kan redigera etiketterna:
Förändringskurva i Excel

Linjediagram-makeover:
Linjediagram-makeover

Våffeldiagram i Excel:
Våffeldiagram

Det hemliga meddelandet

Ja, den här veckan handlar kluringen om något så klurigt som ett hemligt meddelande. Du har fått en mystisk sekvens av datum och ord i ett Excel-ark.

I A-kolumnen finns en massa till synes slumpvisa datum, och i B-kolumnen står det en massa bokstäver och tecken.  Din utmaning är att avslöja det hemliga meddelandet.

Det finns en avslöjande ledtråd. Du ska bara ta de tecken som står bredvid en måndag. Alltså där datumet är en måndag.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 12

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

3 svar på ”Ekollongrafen i Excel”

  1. Hey – det här var ju superenkelt och roligt sätt att använda sekundärskalan på !

    Fattade inte varför Ekollonet inte funkade, men anar att det har med omkringliggande område (att det är lite space som kommer in, fast själva ekollonet är mindre ) – stämmer det?

    Svara
    • Precis – hade jag crop:at bilden så att bara ekollonet varit med, och ingen “tom yta” utanför så hade det fungerat bättre. Nu ville jag mest fokusera på hur man gör grafen, och inte bildbehandlingen, så jag tog inte med den delen i videon – däremot brasklappade jag det så att inte folk skulle testa och inte få den att funka med för små (eller stora) procenttal!

      Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr