Riskmatris i Excel

Idag visar jag dig hur en riskmatris kan se ut i Excel och vilka små “finesser” som jag lagt in i den. Det är ju en enkel uppställning av risker där man bedömer konsekvenserna och sannolikheten för varje risk för att därefter ha en bättre uppfattning om vilka som är stora och vilka som är små.

Om Davids riskmatris

Grejen med riskmatriser är ju att man ska gå igenom ett scenario och tänka ut alla risker så att man där efter kan mota “Olle i grin” genom att börja jobba med dem och tänka ut sätt att hantera dem på. Men först måste man brainstorma fram alla de risker man ser, och värdera dem så man kan avgöra om de är stora eller små risker, om de är sannolika och vilken impact eller konsekvens de får. Här finns ju lite olika ord som olika företag använder, och i min mall kan du faktiskt byta vad skalorna kallar varje steg, så att det passar in i den organisation du arbetar i. Ett annat ord för riskmatris är ju att man gör en riskanalys.

I det Excelarket jag går igenom i videon ovan finns också en flik där du kan ändra på terminologin om du vill ändra på ordvalen.

Är du nyfiken på Davids Riskmatris? Den finns här:

Vet du vad jag är nyfiken på? Om du tycker det här är en intressant fil, om du tror att du kommer ha nytta av den och du brukar arbeta så här? Skriv jättegärna en liten kommentar här nedanför om vad du tycker om det här sättet att “ranka” risker och skapa upp en riskmatris.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.6 / 5. Antal röster 21

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

4 svar på ”Riskmatris i Excel”

 1. Snyggt och enkelt! Ett tips tillbaka: I alla sammanhang där jag jobbat med riskmatriser tar man produkten av sannolikhet och konsekvens – inte summan!

  Svara
 2. Hej snyggt gjort – saknar bara kolumnen för mitigering dvs vad som riskminimerar.
  MVH Joakim K

  Svara
  • Jag vet inte om det räcker med en kolumn för det, när jag faktiskt jobbat med riskmatriser har det snarare varit ett dokument där man går igenom vad man ska göra för att minimera riskerna och skriver ansvarsfördelning och sånt, och gör det mer eller mindre till en sorts “bilaga” till själva riskanalysen, men det klart – man kan ha det i Excelarket med. Du är varmt välkommen att lägga till en sådan – lägg märke till att filen jag ger bort är lite “nedlåst” för att man inte ska råka skriva något i fel cell, men det är inget lösenord på låset, så under du kan låsa upp bladet under “granska” och “lås ut blad”, så kan du bygga ut det precis som du vill ha det! =)

   Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr