Fyra saker du måste kunna om anpassad formatering i Excel

När det kommer till formatering av innehållet i celler i Excel så finns det väldigt mycket att säga. Det finns så många olika sätt man kan påverka hur Excel visar innehållet. Vi har ju tidigare till exempel sett hur Excel betraktar tid som bråkdelar av ett heltal, och att datum är i Excels inre värld bara ett heltal.

Men – idag går vi igenom hur man kan få Excel att själv förstå att en inledande nolla inte ska “plockas bort”, och hur man kan få Excel att behålla nollan på olika sätt. Vi tittar på hur man formaterar datum både långt och kort, och valutor, tid, procent, bråkdelar och alla andra sätt som Excel kan precentera siffrorna.

I slutet av tipset får du dessutom se hur man kan skapa helt egna sätt att presentera ett värde, i det här fallet ett datum där vi vill visa på hur man kan snygga till presentationen!

Den sista av mina fyra punkter handlade om att man inte måste lära sig allt utantill utan att det finns en lathund för detta, och jag tror jag råkade nämna att det är jag som gjort den!😄 Om du är nyfiken på den, så är det inte svårare än att du klickar på den här knappen:

Det finns en annan aspekt av anpassad formatering som jag inte nämner i den här videon, och det är att det här är ett mycket snabbare sätt att få siffror i Excel att ändra färg jämfört med att använda sig av villkorsstyrd formatering – det märker du inte innan du jobbar med väldigt stora Excelark med hundratusentals siffror, men då kan det här lilla tricket komma väl till pass!

Om du tyckte det här var intressant, så finns det fler torsdagstips som handlar om liknande saker:

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 24

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

4 svar på ”Fyra saker du måste kunna om anpassad formatering i Excel”

 1. Hej David,
  Alltid kul att höra och se dig showa med kunnande.
  Det där med dubbelfnutt (“x”) för egenvald text i formateringen i dag var intressant. Gäller det för text i alla formler? Jag menar så jag slipper göra separata rubrikfält till vänster om en siffra i ett värdefält utan i stället får med det direkt i värderutan.
  Bästa!
  Lennart

  Svara
 2. Jag använder faktiskt de flesta av dessa funktioner dagligen, men visste inte att man kunde anpassa datumet så mycket!

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr