Egna datatyper i Excel (custom data types)

Här får du se hur enkelt det är att skapa egna datatyper i Excel. Du kan göra detta av flera anledningar, i det här fallet visar jag hur man kan bygga upp en produktlista med produktkategorier i Excel som också innehåller pris och produktid, och hur du sedan kan få fram produkternas egenskaper i en egen cell, där du vill ha det. Du får se power query, som är motorn bakom det här, där du då kan läsa in data i från din tabell, och du får se hur man gör för att skapa en datatyp av de kolumner som du väljer själv. Rubriken på kolumnerna blir också de egenskaper som datatyper har.

/

Bonusklipp

Bonusfilmen här nedanför visar hur du går vidare från listan med produkter till att bygga en liten dashboard eller tavla där du kan välja din produkt och sedan få ut produkter från samma produktkategori:

Jag vet att grafen kanske är hastigt gjord, men det var bara ett exempel på hur du kan jobba vidare med din egen datatyp i Excel.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 31

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

7 svar på ”Egna datatyper i Excel (custom data types)”

 1. Superbra tips, skulle kunna använda det här mycket.
  När jag har gjort tabellen så blir “Hämta extern data” menyn grå och det går inte att komma åt den, har Utvecklar fliken aktiverad om det har någon betydelse. Använder Excel 2010

  Svara
  • Hmm, det kan ha att göra med din Excelversion kanske? Jag är inte säker på att det går att göra egna datatyper i Excel 2010, tyvärr. Kolla om du kan få tag på en annan dator med en nyare version av Excel och se om samma sak fungerar där?

   Svara
 2. Kul tips 🙂 jag jobbar dock mycket med pivotverktygen, utsnitt mm och tänker att jag kan göra samma sak där, eller missat jag något kanske? Finns det någon fördel att göra det som du visar istället pivot-verktygen?

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr