Vrid din data

I dagens film visar jag två sätt att vrida på sin data i Excel – om du tycker att det som är rader ska bli kolumner och vice versa.

Alltså – har du fått in data åt fel håll? Det vill säga att kolumner är rader och raderna är kolumner och ingenting stämmer med hur du skulle vilja ha din data?

Man kan säkert vrida det rätt det på flera olika sätt (och jag övertygad om att vissa omedelbart kastar in den här typen av data i en Pivot för att göra det), men här får du se två av mina favoritsätt:

…Du får också se lite bloopers i slutet av videon. Du vet sådana där misstag som kan hända när man spelar in videos.

Hur många bloopers kan man egentligen lyckas med på knappt två minuters video? Jag skrattade lite för mig själv när jag skulle klippa det här tipset över hur många gånger jag snubblade till i inspelningen, så jag tänkte att ni skulle också få se!

En annan form av vrida sin data

Det finns ett annat väldigt klurigt scenario i Excel där man ska vrida på sin data, men inte bara vrida. Säg att du fått in den här serien med data:

Nyhetsbrevet v06 bild 1

Nu vill du få ut den på sättet:

Nyhetsbrevet v06 bild 2

…så att den fyller i varje kolumn med först rad 7 under första kolumnen, sedan rad 8 under nästa kolumn, sedan rad 9 under tredje, och sedan 10 under den sista, och sedan rad 11 under den första igen, och fortsätta så.

Det är ju fullständigt logiskt, bara svårt att förklara för Excel hur den ska göra. Ta var fjärde rad, liksom?!

Vad man kan göra då är ett litet ”hack”, först fyller man i de två första raderna med likatecken för att hämta upp rätt värde:

Nyhetsbrevet v06 bild 3 1

Sedan går man på sök och ersätt och byter ut likamedtecken mot något annat, liksom andra tecken:

Nyhetsbrevet v06 bild 4

I det här fallet bytte jag tecknet = mot DS och sedan kan dra i den lilla dutten (vilket jag redan gjort på bilden ovan), och du ser att Excel då plockat upp siffer-serierna.

Sedan byter man ut DS mot = igen:

Nyhetsbrevet v06 bild 5

Vips har du fått in din data på det sättet du tänkt dig! Jag vill inte direkt hävda att du lurade Excel, men ehh – du fixade lite bakom dess rygg när den inte såg på, kanske man kan säga?! 😊

Förra veckans kluring

Vi lägger som vanligt förra veckans kluring bakom oss, och tackar för alla kreativa lösningar! Se dem här, och ladda ner min variant här med!

Veckans kluring

Nu till mina bilder – jag har hållit på att sortera mina bilder, för jag har råkat skaffat mig en rad dubbletter under år av olika kameror, telefoner och annat.

Jag satt och klurade på detta häromdagen, och tänkte att det här blir en kul kluring!

Läs veckans kluring, och om du mailar mig ett förslag på kluringen, så har du chans att få en signerad kopia av min bok Excel helt enkelt!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 6

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr