En lite smartare innehållsförteckning till ditt Excelark

En innehållsförteckning är ett smart sätt att hjälpa folk hitta i ditt Excelark och kan underlätta även för dig och snabba upp ditt arbete. Du lär dig i den här filmen hur du gör ett lite smartare register eller innehållsförteckning, som inte går sönder bara för att du döper om en flik. Det här torsdagstipset är inte långt, för det tar inte så lång tid att skapa en sådan här förstaflik som innehåller länkar till filens andra flikar. Det kan vara väldigt användbart i större Excelark med många flikar i!

Det finns också en extra liten smarthet i det här tipset – det här med att Excel gör länkar vinröda bara för att du klickat på dem en enda gång? Det kanske man inte vill – man kanske vill att innehållsförteckningen ska behålla färgen på länkarna även när man har klickat på dem. Det löser vi i den här filmen genom att sätta fontfärgen efter att vi skapat länkarna.

Ta dig en titt på veckans torsdagstips i Excel!

Stort tack till Patrik von Knorring som tipsade mig om detta!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.7 / 5. Antal röster 49

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

16 svar på ”En lite smartare innehållsförteckning till ditt Excelark”

 1. Helt klart en nyhet som jag kommer att använda.
  Jobbar ibland med excelark som har flera hundratusen rader. För överblick brukar jag dela in detta i olika flikar.
  Excel är inte så bra på diagram med alltför många data att behandla och med många tid/datum på x-axeln.
  Har du något tips sen tidigare hur man ska slippa de konstiga graferna det blir.
  Köpte din bok men fann ingen hjälp.

  Svara
  • Hej!
   Ja, det krassa svaret är nog att antingen förenkla din data (det låter som att du har väldigt mycket data per axel!) så du inte ha lika många rader, eller kika på Python-delen av Excel (som ännu är “bara” i preview, men som kommer att komma) – python har mycket bättre stöd för stora datamängder än Excel. Annars kanske du ska kika på PowerBI eller något liknande verktyg (QlikSense eller Tableau är de två jag tänker främst på), som också har bättre möjligheter att hantera mycket data!

   Svara
   • Jag jobbar med väderdata. Noteringar var 10e minut 24/7/365.
    Blir några under ett år.

    Tack för ditt svar. Ska kolla på förslagen.

    Svara
 2. Tack för tipset, jag har en excel med 40-tal flikar och har funderat på hur man hoppar till en specifik flik, nu vet jag.
  Tack 🙂

  Svara
 3. Vad skönt att du påminner mig om sådant som finns men som man glömt av… men en fråga – när jag vill döpa om cell A1 enligt ditt superba tips varför går det inte att döpa det till något som börjar på C? jag tänkte smart att lägga in lägenhetsnumren och då börjar de i trappuppgång C naturligtvis på bokstaven C, typ C1101 för lägenhet 1 på första våningen i trappC..
  har du något ytterligare tips för att kunna komma runt detta problem?

  Svara
  • Ahh, vet du? Det hänger ihop med att R och C tillsammans med bara ett nummer inte är tillåtet, för ibland kan man använda syntaxen R1C2 för rad 1 kolumn 2 i Excel. Du får heller inte döpa cellen A1 till B1 eller liknande, man kan alltså inte döpa celler till ett namn på en “vanlig” cell.

   Svara
 4. nej, detta kände jag inte till! Har sällan så många flikar i mina dokument, men kommer definitivt tänka på detta tips nästa gång!

  Svara
 5. Bra sätt att skapa en bra översikt av Exceldokumentet och skönt att kunna behålla formateringen av länken, så tråkigt när texten ändrar färg när man har klickat på den. Toppen!

  Svara
 6. Som så många gånger tidigare ett mycket användbart tips, tack för även detta!
  Tror du att det kan finnas en möjlighet att även kunna länka till en flik som endast har ett diagram, den har ju ingen cell att referera till?

  Svara
 7. Toppen ju! Så har jag aldrig gjort förut men ska genast lägga till när jag lär ut varför man namnger celler! 🙂 Du är ju för bra!

  Svara
 8. Riktigt smart, och egentligen hur enkelt som helst så varför har jag inte tänkt på detta? Ska absolut testas! Tack!

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr