fragor och svar
Frågor och svar
stall
Ställ din
fråga här

Hej! Tack för att du frågar, jag skulle göra en ny kolumn och lägga in ett till linjediagram som var prognosen och låta den “börja” där den första linjen slutar.

Du kan också högerklicka på en av punkterna och ändra manuellt, men då styr du varje “linje” mellan punkterna individuellt. Så är det många punkter blir det en del pyssel.

Olyckligtvis är det så att det mail som skickas med en länk till filen ibland hamnar i folks spam-katalog så kolla där om det finns ett mail från mig (david [a] stavegard. se). Många gånger hittar de som inte fått något mail från mig mailet precis där.

PRO-TIP: lägg in min mailadress i din adressbok under namnet “Excel David” eller nått sånt (eller varför inte David Stavegård?), så kommer inte framtida mail med länkar fastna där!

Som många gånger i Excel finns det flera sätt att lösa detta på. Ett enkelt sätt är att markera cellerna som har minustecken i sig och trycka Ctrl+H för ersätt, och helt enkelt byta ut – mot “ingenting”. Ett annat sätt är att man i kolumnen bredvid alla negativa tal skriver =ABS(A2)
Då använder man sig av den utmärkta funktionen absolut, som helt enkelt gör om alla negativa tal till positiva, men ändrar inte positiva tal, utan låter dem vara positiva.

Hur man gör om negativa tal till positiva i Excel
Hur man gör om negativa tal till positiva i Excel

Ja, det finns ett jättebra sätt – om du i cellen bredvid den första mailadressen skriver in förnamnet, trycker enter och börjar skriva namn två, så kommer Excel (i Windows) förstå vad du gör, och föreslå resten av listan i grå font. Trycker du enter då, så kommer alla förnamnen plockas ut automatiskt.

fa ut namn ur epost
Få loss namn ur epostadresser, när Excel föreslår resten av listan trycker du bara enter

Om du sedan ställer dig i cellen till höger om det första förnamnet och upprepar samma sak med efternamnet så kommer du få det med. Om Excel av någon anledning inte föreslår resten av namnen, eller om du sitter på en Mac, så kan du skriva de två första namnen själv, markera både de två första namnen och alla celler du vill att Excel ska fylla i, och sedan “gå på “Fyll” och välja “Snabbutfyllnad” eller “Flash fill” som det heter på Engelska.

snabbutfyllnad eller flash fill
Snabbutfyllnad som menyval

Det finns också ett kortkommando för detta, vilket är Ctrl+E.

Ja, detta blev ett torsdagstips, du finner det här!

Ja, det är absolut görbart – börja med att titta på det här torsdagstipset som handlar om hur man kan koppla ihop två dropdown-menyer – det finns här.

Sedan kan du använda Xletaupp för att hitta vilket pris det ska vara, genom att använda två xletaupp i varandra. Se till exempel det här torsdagstipset om hur xletaupp fungerar.

Hej! Jag vet folk som försökt, men det är inte riktigt 100% kompatibelt med kalkylark på Mac eller Google Sheets, tyvärr. Du får gärna försöka!

Har du frågor om Excel?

Skriv din fråga i kommentarsfältet nedan, så kommer jag besvara den och lägga ut den på den här sidan!

9 svar på ”Excelfrågor och svar”

 1. Hej igen!
  Jag håller på med kursen “Skapa årshjul”. Jag har också försökt mig på att skapa årshjul i dina gratismallar. Nu har jag en fråga om en mall i gratisfilen “arshjul-2021-08” …osv. Jag har laddat ner filen, sparat en kopia och gjort ett årshjul med hjälp av mallen “Färgglatt hjul”, so far, so good. Nu vill jag kopiera hjulet och lägga i en Power Point för att kunna lägga några textrutor runt om. Problemet är att jag inte får med mig den inre cirkeln, med månadsnamnen. Skulle gärna vilja ha med båda cirklarna i kopian. Kan man det? I så fall kan du förklara hur jag går till väga?

  Tack på förhand!
  Mvh Jennie Johansson

  Svara
 2. Hej!
  Jag går just nu kursen “Skapa årshjul”. De årshjul som jag ska göra behöver inte exakt återge årets dagar och veckor. De ska mer vara en schematisk bild över året, som ska visa under vilka perioder man ska arbeta med respektive område. Jag tänker att det enklaste vore att lägga in att alla månader har 4 veckor. Min fråga är om det funkar? Jag tänker att så är fallet, men vill fråga för säkerhets skull.

  Svara
 3. Hej David, tack för många bra tips 🙂
  Jag letar bland dina tips om när du fixade text likt många tavlor som sälj idag med blandade texter i olika storlekar
  Vet du vad jag menar då ?
  Skulle gärna vilja hitta den videon igen.

  Svara
 4. Hej, om man har en tabell (formaterad som tabell)och lagt in listrutor i några av cellerna (som man ska kunna bocka i när det är klart). Hur kan jag då göra för att listrutorna ska följa med när jag trycker Tab för att få fram nästa rad? Går det att få till och i så fall hur?

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr