fragor och svar
Frågor och svar
stall
Ställ din
fråga här

Hej! Tack för att du frågar, jag skulle göra en ny kolumn och lägga in ett till linjediagram som var prognosen och låta den “börja” där den första linjen slutar.

Du kan också högerklicka på en av punkterna och ändra manuellt, men då styr du varje “linje” mellan punkterna individuellt. Så är det många punkter blir det en del pyssel.

Olyckligtvis är det så att det mail som skickas med en länk till filen ibland hamnar i folks spam-katalog så kolla där om det finns ett mail från mig (david [a] stavegard. se). Många gånger hittar de som inte fått något mail från mig mailet precis där.

PRO-TIP: lägg in min mailadress i din adressbok under namnet “Excel David” eller nått sånt (eller varför inte David Stavegård?), så kommer inte framtida mail med länkar fastna där!

Som många gånger i Excel finns det flera sätt att lösa detta på. Ett enkelt sätt är att markera cellerna som har minustecken i sig och trycka Ctrl+H för ersätt, och helt enkelt byta ut – mot “ingenting”. Ett annat sätt är att man i kolumnen bredvid alla negativa tal skriver =ABS(A2)
Då använder man sig av den utmärkta funktionen absolut, som helt enkelt gör om alla negativa tal till positiva, men ändrar inte positiva tal, utan låter dem vara positiva.

Hur man gör om negativa tal till positiva i Excel
Hur man gör om negativa tal till positiva i Excel

Ja, det finns ett jättebra sätt – om du i cellen bredvid den första mailadressen skriver in förnamnet, trycker enter och börjar skriva namn två, så kommer Excel (i Windows) förstå vad du gör, och föreslå resten av listan i grå font. Trycker du enter då, så kommer alla förnamnen plockas ut automatiskt.

fa ut namn ur epost
Få loss namn ur epostadresser, när Excel föreslår resten av listan trycker du bara enter

Om du sedan ställer dig i cellen till höger om det första förnamnet och upprepar samma sak med efternamnet så kommer du få det med. Om Excel av någon anledning inte föreslår resten av namnen, eller om du sitter på en Mac, så kan du skriva de två första namnen själv, markera både de två första namnen och alla celler du vill att Excel ska fylla i, och sedan “gå på “Fyll” och välja “Snabbutfyllnad” eller “Flash fill” som det heter på Engelska.

snabbutfyllnad eller flash fill
Snabbutfyllnad som menyval

Det finns också ett kortkommando för detta, vilket är Ctrl+E.

Ja, detta blev ett torsdagstips, du finner det här!

Ja, det är absolut görbart – börja med att titta på det här torsdagstipset som handlar om hur man kan koppla ihop två dropdown-menyer – det finns här.

Sedan kan du använda Xletaupp för att hitta vilket pris det ska vara, genom att använda två xletaupp i varandra. Se till exempel det här torsdagstipset om hur xletaupp fungerar.

Hej! Jag vet folk som försökt, men det är inte riktigt 100% kompatibelt med kalkylark på Mac eller Google Sheets, tyvärr. Du får gärna försöka!

Har du frågor om Excel?

Skriv din fråga i kommentarsfältet nedan, så kommer jag besvara den och lägga ut den på den här sidan!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr