Dagens datum och aktuellt klockslag

Ibland vill man bara snabbt komma igång med ett Excelark – och bara jobba i det. Då kan det vara skönt med några kortkommandon som hjälper en att komma igång snabbt. Här kommer två av dessa – hur man lägger in dagens datum och aktuellt klockslag i Excelarket.

Ctrl+Shift+, och Ctrl+Shift+. är de vi kommer prata om idag!

Dagens datum i Excel

För att få in dagens datum trycker man alltså Ctrl+Shift+, Detta blir då inte en “live-koppling” utan Excel skriver in det datum som gäller i cellen du står i. Det kommer inte ändra sig dagen därpå eller så, utan det är bara en hårdkodad genväg att få in dagens datum.

Aktuellt klockslag i Excel

Klockslaget lägger du snabbt in i Excel genom Ctrl+Shift+. Detta blir inte heller en formel som uppdaterar sig, utan siffrorna stämplas in när du tryckte på kombinationen av dessa knapparna, ingenting kommer ändra sig eller uppdatera sig.

När man dessa vara bra?

Det händer att jag har “ändringsloggar” i Excelark som jag vet att jag kommer bygga om och där jag själv tycker det är kul att se när jag ändrat i Excelarket. Jag brukar lägga den här ändringsloggen som en egen flik, och då har jag just datum och klockslag för förändringen och sedan skriver jag en kort text om vad som ändrat sig. Gissa om jag använder dessa två kortkommandona för att fylla i den här fliken då? =)

Med kortkommandot Ctrl och antingen PgUp eller PgDown så växlar man också mellan olika flikar i Excel, så därför kan man snabbt gå in i Ändringslogg-fliken och skriva in vad man ändrat, så blir det så snabbt gjort att man inte drar sig för att göra det!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 24

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

4 svar på ”Dagens datum och aktuellt klockslag”

  1. MEN va bra! 😀 Jag trodde det var nödvändigt att skriva själv för att undvika uppdatering. Supernöjd!

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr