En mycket enkel dashboard i Excel

Många har genom åren frågat mig hur man gör en riktigt smart dashboard i Excel, och jag förstår dem – det finns en del att tänka på! Jag har faktiskt i min planering att göra en hel serie om hur man ska tänka när man gör sådana här förstasidor i Excel. Lustigt nog hade jag inte alls med i planerna att göra just den här veckans tips – men när någon kontaktade mig och frågade om hur man kunde göra en smart förstasida i Excel som hämtar data från de andra flikarna – ja, då fick det bli veckans torsdagstips!

Här lär du dig hur man snabbt kan bearbeta flera flikar i Excel och justera formateringen och bredden på alla kolumner. Sedan skapar vi en tabell för att låta Excel skapa en “delsumma” över alla rader i tabellen. Vi använder sedan de summorna och lyfter över till en analysflik genom att länka till celler på en annan flik, och så bygger vi en graf baserad på dem. På slutet snyggar vi sedan till grafen lite för att den ska se lite roligare ut än Excels inbyggda graf.

Resultatet är en form av mycket enkel dashboard, som hämtar sin data från andra flikar. Det kommer många fler Torsdagstips om dashboards senare så det här var bara ett mycket litet smakprov! Men – principen är bra och beprövad, så man kan använda detta för att lyfta in fler siffror och bygga flera grafer på samma förstasida, och ganska snart kan man ha fått till en riktigt användbar dashboard.

Hur användbart var detta tips?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 44

Inga röster hittills, du får vara först!

Behöver du personlig hjälp?

Ibland kör man ju fast och behöver bara en liten hjälp på traven eller en knuff åt rätt håll. Vet du att jag säljer personlig Excelhjälp per timme? Läs mer här!

Bland de här kategorier finns många fler tips!

Grafer och diagram
Snabba upp arbetet
Nörderier
Allt om listor
Fiffiga funktioner
Bearbeta texter
Felsökning
Excels fiffiga gränssnitt
Datum och tider
Grunderna i Excel
Hantera data
Exempelfiler
Dashboards i Excel
Tips i Textformat

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

2 svar på ”En mycket enkel dashboard i Excel”

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr