Några enkla Power Query tips för både nybörjare och mellannivå

Bokrelease-party online – live imorgon!

Imorgon kommer jag äntligen ha releaseparty för mina böcker – alla tre faktiskt, eftersom jag aldrig riktigt fått till ett sådant! Det kommer att vara en live-sändning på LinkedIn och YouTube imorgon fredag kl 15:00 – håll utkik efter detta! Det kommer ett delas ut en gyllene biljett till någon som är med i live-sändningen!

Veckans videotips

Jag får ibland känslan av att folk tycker Power Query bara är för äkta nördar, kanske som folk på 80- och 90-talet tänkte om Excel.

Den här veckans tips handlar om hur man kan pivotera sin data väldigt enkelt med Power Query – för det är som vanligt att man kan lösa samma uppgift på många olika sätt i Excel. I det här fallet har vi en tabell med 10 000 rader som innehåller ett datum, och vi vill sammanställa allt på formatet åååå-mm. Det går alldeles utmärkt att göra med Power Query:

Power Query – inte så svårt, inte så nördigt, men väldigt kul!

Power Query – en salig blandning av massor av smarta grejer!

Det finns så mycket man kan göra med Power Query, och framför allt kan man tjäna tid och slippa göra samma sak om och om och om igen. Jag vet många större företag som lägger väldigt mycket arbetstid på att varje månad städa upp, tvätta, och göra i ordning data de får från olika system – som man kan automatisera med Power Query.

En av mina favorit-situationer att använda Power Query kan illustreras med följande:

Hos en kund till mig får de varje månad får en CSV-fil från ett system. Den CSV-filen innehåller bland annat kundnamn, och de vill ta den här filen, kontrollera några olika värden i den, och sedan manuellt välja ut ett antal av raderna som ska skickas vidare i en ny fil 3vidare till ett annat företag.

CSV-filen får aldrig ordning på alla special-tecken i kundnamnen, som Å, Ä och Ö, olika norska och danska tecken och en hel rad med olika bokstäver med apostrofer och sånt.

Jag hjälpte dem genom att vi bestämde att han som tar emot filen ska lägga den i en speciell katalog, där varje månads fil samlas, så att alla ligger där. Sedan använde vi Power Query som får leta efter alla CSV-filer i den katalogen, och för varje fil så får den byta ut alla tecken mot deras korrekta motsvarighet, den plockar också fram åååå-mm på samma sätt som jag visar i videon ovan (men vi pivoterar inte innehållet, utan det blir bara en samlingskolumn som han kan filtrera på senare).

Vi passar också på att lägga in rätt typ på vissa kolumner, så att det blir valuta i en kolumn, postnumren står på rätt sätt och så vidare. Sedan läser vi in allt i en tabell i Excel.

Där kan min kund då leta igenom all data och se mönster genom att filtrera på kundnumret och se hur kunden utvecklat sig, eller filtrera på åååå-mm och se hur det sett ut en viss månad. Varje gång han får en ny fil klickar han bara på att uppdatera i datakopplingen och då läser Power Query in alla filer igen och genomför alla uppstädningar, och uppdaterar tabellen automatiskt inne i Excel åt honom.

Gissa hur mycket tid det tog för honom innan vi började med Power Query att bara få ordning på filen? Många timmar varje månad gissar jag!

Förra veckans kluring

Monty Hall problemet – kan man lösa det i Excel? Du är med i en gameshow, du får tre dörrar att välja på, en av dem har en vinst, två har nitlotter. Du väljer en, och när programledaren plockat bort en av de två andra som var en nitlott – ska du efter att programledaren tagit bort en dörr stå fast vid ditt val eller byta?

Se min lösning här

Veckans kluring

I förra veckan var det pi-dagen, alltså 14:e mars (du vet: 3,14). Min fantastiska pappa uppmärksammade detta (du vet, äpplen och äppelträd osv) och skickade ett fantastiskt mail till mig om Arkimedes och vilka storverk han gjorde. Bland annat, men absolut inte bara, pi.

I slutet av mailet skrev också pappa att det finns en fascinerande och tankeväckande algoritm för att räkna ut PI. Han skrev:
1 – 1/3 + 1/5 – 1/7 + 1/9 – ……=   π /4.

Gör detta, och visa hur nära du kan komma! Jag testade själv, och fick fram 3,141493 med hjälp av många tusen rader. Kan du komma närmare?

Veckans poddavsnitt

Jag är, som du kanske förstått, en stor musikälskare, och musik ligger mig extremt nära, det är väldigt personligt för mig. I måndags släppte jag och Patrik ett nytt poddavsnitt där jag djupdyker i ett av de viktigaste albumen i mitt liv. Det är ett av de album jag lyssnat på mest av alla, och jag djupdyker i misären det var för artisten att skapa det. Nej – det handlar faktiskt inte om Depeche Mode. Det handlar om…. Ja just det – lyssna får du höra!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.6 / 5. Antal röster 19

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

2 svar på ”Några enkla Power Query tips för både nybörjare och mellannivå”

  1. Gillade verkligen detta!
    Retar mig att jag inte direkt kommer på vad jag ska använda det till bara… men plötsligt kommer det dyka upp och då kommer jag gå tillbaka till detta torsdagstipset 🙂

    Svara
    • Haha, ja – du får hålla ögonen öppna! Grejen är väl den att det går ju att lösa på många olika sätt, men jag tror att många inte tänker på just det här sättet!

      Bara att läsa in sin tabell i Power Query för att rensa bort dubbletter eller byta ut alla knasiga tecken mot Å, Ä och Ö om de kommit in fel är smart! Då kan man bara fortsätta läsa in ny data när det dyker upp ny…

      Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr