Den med Monty Hall…

Till alla nyhetsbrev -> Alla kluringar -> Förra veckans kluring

Tankenöten Monty Hall

Den här veckan blir det en lite annorlunda veckans kluring. Det är dags att vässa geniknölarna och skapa ett Excelark som visar vad som händer med Monty Hall-problemet. Monty Hall-frågan är enkel, och kommer från en gameshow i USA som hette Let’s make a deal.

Frågan är:

Du är gäst i en gameshow och har tre dörrar att välja på, där det bakom en finns en vinst (en bil), och bakom två finns nitlotter (i form av getter). Vi kan kalla dörrarna A, B och C. Du väljer en av dörrarna, låt säga B. Den snälla programledaren (vilket var just Monty Hall i början när TV-programmet sändes) kommer då fram (och han vet var nitlotterna finns), och tar bort en av de andra två dörrarna som var en nitlott.

Sedan får du chansen : vill du byta dörr eller inte. Är det till din fördel att byta?

Veckans kluring är att illustrera om det är bättre att byta dörr eller om det är bättre att vara kvar vid den man valde först?

Du får lösa detta som du vill, men i mitt huvud tänkte mig att man simulerar detta i en lång lista där man i en kolumn slumpar ut vilken dörr som har en vinst och en kolumn med vilken dörr man väljer, en där Monty har valt bort en nitlottsdörr och så visar man i en kolumn om man det var fördelaktigt att byta eller inte.

Så några snygga procentsatser i om man tjänade på att byta eller inte.

Inget svar!

Ingen svarade på detta, vilket fascinerade mig lite! Jag tänkte att ni skulle gilla denna, men jag förstår att ni inte hade tid. Det är lugnt! Jag gjorde i alla fall en lösning – här!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 5

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr