Wordcloud, ordmoln och firande i Excel

Här kommer ett gratis litet ordmoln eller wordcloud i Excel – därför att för en tid sedan lade jag ut en fråga i sociala medier där jag frågade vilket dröm-Excelark du önskade dig av mig om du fick önska helt fritt. Ett svar som fick många likes var just ordmoln eller wordclouds i Excel, och här kommer ett sätt man kan göra det på.

Ordmoln utan makros

Man skulle kunna gå mycket längre om man kodade lite VBA eller makron som flyttade runt textboxarna självt, men i det här fallet gjorde jag en enkel fil där man får flytta dem manuellt. Om man gjorde filen som en fil med macron i, skulle man kunna automatisera den mer.

Wordcloud i Excel är gratis

Det blev en rätt så bra fil tyckte jag, och därför har jag lagt ut den så du får ladda hem den om du är intresserad. Här hittar du en länk till filen om du vill testa den själv:

Torsdagstipset

Här kommer så själva videon där jag visar hur filen fungerar

(Lägg märke till rabattkoden i slutet av filmen! Giltig t.o.m. 2022-04-17!)

Hur gjorde jag mitt wordcloud i Excel?

Först får man ange alla ord i en kolumn i Excel, ett ord per rad. I kolumnen bredvid räknar jag antalet förekomster av det ordet i kolumnen. Det gör jag genom att använda

=OM(B4<>"";ANTAL.OM($B$4:$B$34;B4);"")

Formeln kollar först om cellen bredvid innehåller något, annars skriver den inte ut något alls. Innehåller cellen något, så använder den funktionen “ANTAL.OM” och tittar i hela blocket av ord efter just ordet i cellen bredvid. Så den kollar efter ordet bland alla och returnerar hur många gånger den hittade det.

Unik och sortering i Excel

Sedan skapar jag en stödtabell som tar alla unika förekomster av orden och antalet gånger de finns med, och så sorterar jag den på antalet förekomster.

=SORTERA(UNIK(FILTER(B4:C227;B4:B227<>""));2;-1)

Lägg märke till att jag filtrerar bort alla tomma rader först, så att den inte tar med dem. Sortera-funktionen tar dels en massa celler som argument, och det andra argumentet är vilken kolumn den ska sortera på, och den tredje argumentet är om den ska sortera litet till stort eller störst först och sedan mindre värden.

Kan jag få 20 textboxar, tack?

Det sista jag gjorde var att skapa tjugo textboxar i en egen flik, och lade helt enkelt in en referens till varje av de tjugo orden från stödtabellen. Sedan gjorde jag om fontstorleken och färgen på dem litegranna, så att det skulle bli lite snyggare!

Resultatet blev följande:

Ordmoln eller wordcloud i Excel
Ordmoln eller wordcloud i Excel, med en gratis nedladdningsbar fil!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.5 / 5. Antal röster 31

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr