En mycket enkel klockkurva eller normalfördelningskurva i Excel

Den här veckans torsdagstips blev faktiskt inte alls som jag tänkt mig. Du kommer få egentligen två helt olika tips i videon, eftersom jag i min plan över nummer 311 (vilket detta råkar vara) hade att visa hur man kan skapa snygga rubriker – men så blev jag kontaktad av Terése, en specialpedagog som hade en fråga, och den var så kul att jag tog den i stället.

Det som är lite kul är att jag nu hållit på med mina torsdagstips så länge att jag faktiskt gjort ungefär en sådan här tidigare, men den videon var så pinsamt gammal och ehh – ja, leta inte upp den på min webb är du snäll, ta hellre dagens film. Visserligen är jag mycket äldre, men produktionen är i alla fall liiiite mer som jag vill ha det! *skrattar!*

Vad är normalfördelningen egentligen då?

Normalfördelningen är sannolikhetsfördelning som är symmetrisk kring sitt medelvärde, vilket innebär att data tenderar att fördela sig kring ett genomsnitt med avtagande frekvens ju längre bort från medelvärdet de befinner sig.

Kurvan är känd för sin klocklika form och beskriver många naturliga och mänskliga fenomen.

Var dyker normalfördelningen upp? Normalfördelningen uppträder i många olika sammanhang:

 • Naturvetenskap: Mätningar av fysiska storheter som längd, vikt och höjd tenderar ofta att vara normalfördelade, särskilt när den mätta egenskapen påverkas av många små, oberoende faktorer.
 • Socialvetenskap: Testresultat som IQ-poäng och standardiserade provresultat följer ofta en normalfördelning.
 • Ekonomi: Finansiella indikatorer som aktiepriser och marknadsrörelser kan under vissa förutsättningar modelleras med normalfördelning, även om realiteten ofta kräver mer komplexa modeller.
 • Kvalitetskontroll: Inom industriproduktion används normalfördelningen för att modellera variationen i tillverkningsprocesser och därmed förutsäga kvaliteten på slutprodukten.

Varför är normalfördelningen intressant?

Normalfördelningen är inte bara matematiskt hanterbar, den har också flera attraktiva egenskaper:

 • En viktig princip i statistik är att när man lägger ihop ett stort antal liknande slumpmässiga faktorer, kommer deras genomsnitt oftast att följa en normalfördelning. Detta gör normalfördelningen till ett mycket användbart verktyg för statistiska analyser.

 • Förutsägbarhet: Eftersom 68% av datan i en normalfördelning faller inom en standardavvikelse från medelvärdet, och 95% inom två standardavvikelser, kan forskare och analytiker göra välgrundade antaganden och förutsägelser baserade på insamlad data.

 • Anpassningsbarhet: Normalfördelningens parametrar, medelvärdet och standardavvikelsen, erbjuder en flexibel modellering av data. Denna anpassningsbarhet tillåter detaljerad analys och modellering i varierande sammanhang.

Sammanfattningsvis är normalfördelningskurvor inte bara matematiskt intressanta utan också extremt användbara för att analysera och förstå en värld där slumpmässiga variationer är normen. De tillhandahåller ett kraftfullt verktyg för att förutsäga och förstå fenomen i allt från fysik till finans och psykologi.

Exakt vad gjorde jag i videon?

Så hur gjorde jag för att få fram en normalfördelningskurva i Excel?

Först skapade jag upp alla tal mellan 1 och 100 genom att använda den utmärkta funktionen =SEKVENS(100) i cellen B3.

Sedan, i cellen D3 skrev jag =MEDEL(B3#) för att få ut medelvärdet av alla tal mellan 1 och 100. (Vilket ju är 50,5 som är självklart först när man tänkt på att vi börjar på 1 och inte 0.)

Sedan behövs också standardavvikelsen, vilket inte heller är svårt att räkna ut i Excel. Man skriver bara =STDEVA(B3#) Detta lade jag i E3.

Därefter skrev jag =NORM.FÖRD( B3# ; $D$3 ; $E$3 ; FALSKT )

För att räkna ut normalfördelningen för alla värden i B3# där D3 innehåller medel och E3 innehåller standardavvikelsen.

Det sista argumentet (FALSKT) är om den ska räkna ut normalfördelningen kumulativt eller inte, alltså om det ska returnera den fördelningsfunktionen kumulativt eller sannolikhetsfunktionen.

Veckans kluring

Vi har alla snurrat runt i Excelark med mängder av flikar, där det känns sagolikt skumt att röra sig runt bland dem. Man fattar inte riktigt var man är på väg, och var man var någonstans. Då kan man bli arg. Så ilsken att man svär och sprutar eld omkring sig. (Känner du igen det citatet?)

Jag har gjort ett sådant Excelark åt just dig idag. Inte så att du blir arg. Självklart inte. Men ett med många flikar att bläddra runt i. Jag vågar nästan lova att du inte kunnat drömma om att se ett sådant här Excelark tidigare.

Instruktionerna är tydliga, och finns i filen.

Skicka en skärmbild på ditt resultat, så lägger jag den tillsammans med mitt nästa vecka.

Veckans poddavsnitt

Den här veckan får du gissa om det är Patrik eller kanske jag som är den som djupdyker i ämnet Sport-intro-musik. Lyssna får du se, vet ja’! Jag måste säga att jag tycker det var ett riktigt bra avsnitt, om man får säga det själv – och då kan jag verkligen väldigt, väldigt lite om sport (vilket framgår i avsnittet!)

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.6 / 5. Antal röster 8

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”En mycket enkel klockkurva eller normalfördelningskurva i Excel”

 1. Åh så kul det är att se dina videor! Jag sitter här och ler för mig själv efteråt.
  Energigivande och lärorikt!

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr