Dubbletter och unik rader

Det är som den där Facebook-kompis-statusen som fanns förut. ”it’s complicated”. Den förklarar allt och ingenting, som man säger, och det här med dubbletter är ju just så där svårt.

Det är svårt för att det finns så himla många olika sorters dubbletter, och de fungerar på olika sätt och man vill olika saker med dem. Jag har gjort många olika filmer om dem, och det är just för att de är knepiga.

Mitt andra torsdagstips någonsin handlade om det. Sedan dess har det blivit många fler filmer. Här kommer en till film om dem:

Tidsboven dubbletter

Det har ju till och med blivit kapitel i mina böcker om detta, det är ett sådant gissel. Jag undrar hur mycket av min arbetstid som jag lagt åt just:

  • Dubbletter
  • Öresavrundningar

Dubbletter

En gång satt jag som utvecklare av ett datalager för en stor kedja av butiker, där vi fick in försäljningen från respektive butik varje natt. Det var en handfull CSV-filer som vi fick varje natt, inte bara själva transaktionerna utan även en form av status på alla artiklar. Det var väldigt många artiklar.

Av olika anledningar så hette artiklarna olika saker från olika butiker, och de hade dessutom inte alltid samma streckkoder (beroende på vilken fabrik som tillverkat artikeln kunde samma artikel ha olika streckkoder). Det här var mest maxade dubblett-miljön du kan föreställa dig. Det sprutade in tiotusentals artiklar varje natt, som vi skulle fånga nya från, hitta gamla som bytt namn eller så, och också då gallra alla dubbletter.

Herre gud vad vi jobbade med det – men skam den som ger sig! Vi lyckades tillslut skapa ett skuggregister, där vi satte upp egna nycklar på varje artikel från varje butik, och sedan skapade en sorts ”master-tabell”. Ja, det krävdes en del – men vi fick ordning på det, och kunde då mappa all försäljning mot mastertabellens nycklar.

Verksamheten som använde datalagret förstod nog aldrig exakt hur komplext detta var, men vi fick ordning på det. När vi väl hade vår master-tabell fick vi också mappa all försäljning som vi vi läste in varje natt emot den tabellen, så att oavsett om det var i Haparanda eller Ystad som en tub med mjukost sålts så var det samma artikel och därmed gick allt att jämföra mellan olika butiker.

Öresavrundningar

Det där med öresavrundning då? Jo – jag hjälpte en bank att utveckla en kvartalskörning, som rapporterade deras olika fonders innehav till Finansinspektionen (detta var några år sedan på ett tidigare kunduppdrag) – och då var det just öresavrundningen som tog så vansinnigt mycket tid att få ordning på. Där hamnade jag i situationen att fondens totala storlek rapporterades in med två decimaler, och varje innehav skulle rapporteras i SEK enl valutaomvandlingar som gällde för vid rätt ögonblick – och då var det jättesvårt att få till exakt samma belopp på totalen som summan av varje enskilt innehav (omvandlat till sek). Suck!

Båda dessa uppdrag utförde jag i SQL Server, eftersom jag är BI-konsult i botten, men det är situationer som lika lätt kan uppstå i Excel som i SQL.

Galenskaper båda två, hur mycket tid det kan ta att reda ut!

Veckans kluring

Nu har vi blivit pirater igen. Men vi måste fortfarande jobba i Excel. Kan man aldrig bryta sig ur rutorna? Dags att räkna lite ekonomi för pirater, liksom…

Veckans podd

Den här veckans podd handlar primärt om Skateboard-Sveriges motsvarighet till Woodstock-festivalen. Ja – jag vet – det låter ju helt verrückt, men tro mig – det är en jättefacinerande berättelse som Patrik och jag fick höra av Denis.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.7 / 5. Antal röster 11

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr