En exposé av textfunktioner i Excel

Idag får du en hel rad med olika sätt att jobba med texter i Excel. Det kan handla om att du fått en CSV-fil som du måste dela upp på olika sätt, eller att du fått data ifrån något håll där texten inte är formaterad? Ja – då kan du behöva de här olika sätten!

Har du sett en kortare version av den här videon och bett att få se resten? Hoppa ganska exakt en minut in i videon nedan, så fortsätter den därifrån!


DELATEXT delar upp innehållet i en cell baserat på ett speciellt tecken. Det kan vara mellanslag, dollartecken eller vad du vill. Den delar dessutom upp texten antingen horisontellt, vertikalt eller både ock!


TEXTJOIN gör det omvända – den bakar ihop flera cellers innehåll till en, och du kan dessutom ange om den ska separera varje cells innehåll med något visst skiljetecken (typ som mellanslag).


ANTALV räknar antalet celler som innehåller något, och om du använder DELATEXT så kan du enkelt få reda på antalet ord i en cell. Se videon för detaljer.


VÄNSTER och HÖGER tar ut ett av dig valt antal tecken från vänster eller höger.


HITTA letar efter förekomsten av ett ord i en text, och returnerar var i texten ordet står (alltså hur många tecken in i texten).


MISSA INTE att prenumerera på mitt nyhetsbrev, där får du inte bara ett exceltips i veckan, utan jag har ibland tävlingar, extratips, bonusar och annat smått och gott! Det är gratis, du får ett mail i veckan och kan avsluta om du inte gillar det!

  Ett annat bra tips är att du kikar på min gratis PDF som heter “Ta bort skräptecken i Excel“, där kan du få ännufler funktioner för att städa i texter!

  Hur användbart var detta?

  Klicka på en stjärna för att rösta!

  Medelbetyg 4.7 / 5. Antal röster 37

  Inga röster hittills, du får vara först!

  Prenumerera på mitt nyhetsbrev

  Missa inte när det kommer nya tips!

  Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

  Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

  13 svar på ”En exposé av textfunktioner i Excel”

  1. Jag använder ofta MID eller EXTEXT för extrahera delar av textsträngar. Ibland blir det komplicerade formler för att hitta var den ska börja och hur många tecken den ska returnera.

   Svara
  2. Tack David! alltid nyttiga bra tips & trix!! 🧡 använder “vänster”/”höger” relativt ofta, men åker nu och då på pumpen när ex. första ordet m start vänster på första raden är 6 bokstäver långt, mellanslag eller skiljetecken, och nästa rad är 10 bokstäver långt – och tyvärr ibland avslutas ordet med ett ‘ – hur får man ut ordet oavsett längd, och där ‘ ignoreras?

   Svara
  3. Det är alltid kul att läsa dina tips. Det här kommer jag att ha användning för många gånger. Härligt att det är mer än beräkningar som Excel klarar… Tack för att du inspirerar.

   Svara
  4. Kanon tips! Finns det nåt ställe där man kan hitta vad de här funktionerna (och andra) heter när man kör Excel på engelska?

   Svara
  5. Använder alla dessa. Ofta ihop med sorter. Ofta VÄNSTER ihop med HITTA.
   T.ex. om det går 10 m/m² (eller kg/m³, kr/st etc) så kan jag ta m till cellen efter svaret.
   Då spelar det inte så stor roll vad jag matar in, blir alltid rätt sort efter svaret.

   Svara
  6. Användbara tips!
   Att få ut t ex tredje ordet ur en textsträng är en funktion jag försökt få till utan att lyckas (än). Kan du få med det i ett kommande tips liknande detta vore jag tacksam. 🙂

   Svara

  Lämna en kommentar

  Artikel tillagd till varukorg.
  0 artiklar - 0,00 kr