Slå inte ihop cellerna!

Det är nog rätt vanligt att man slår ihop celler med “centrera över kolumner”-knappen, men när lägger ihop flera celler så kan det i sig skapa problem. I dagens tips får du se ett lite modernare sätt att centrera en text över flera celler utan att det blir en och samma cell av det. Det är nästan svårt att beskriva i text, och mycket lättare att visa i en video – så här kommer den!

Ska man undvika sammanfogade celler

Så, kort och gott, i framtiden kanske vi slipper alla sammanfogade celler, om vi alla börjar jobba så här i stället! Varför? Jo, för celler som är sammanfogade kan som sagt ställa till en del problem.

Du måste inte undvika dem alltid, i rubriker och översta raderna i ditt Excelark där du vet att man inte kommer arbeta med sifforna, där kan man slå ihop cellerna, men i stället för att sammanfoga dem mitt i en lång lista, så kan du använda det här knepet!

I videon får du också en uppföljning av hur det gick med mitt experiment: betal-PDF eller gratis? I förra veckans torsdagstips gav jag bort en PDF, men sa också att man kunde köpa den för 20 kr om man ville stötta mig. Jag lovade då en uppföljning hur det gått med det här experimentet, och här kommer den!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 48

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

7 svar på ”Slå inte ihop cellerna!”

 1. Super bra tips! och den funktionen har varit alldeles framför en hela tiden utan att man testat hur den funkar 🤪

  Men …. om man vill göra detsamna i en kolumn (dvs “centre vertically”) – går det (för det valet finns inte i “Format cells/Vertical”)?

  Svara
 2. Mållös!
  Det händer mig titt som tätt att jag slår ihop celler och så går det till exempel inte infoga en ny kolumn eller liknande. Detta tips är VÄLDIGT användbart för mig!

  Svara
 3. Tack David, detta är en gamechanger faktiskt. Jag slår samman celler i nästan varje fil jag gör, och det ställer ofta till det om man inte tänkt rätt från början!!!

  Svara
 4. “Centrera celler” utan att merga – Ett kanontips! Det har varit störande många gånger med sammanslagna celler i större spreadsheet.

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr