Formatera tal på olika sätt i Excel

Den här veckan går vi igenom hur man kan göra för att få Excel att i stället för att skriva ut jättemånga siffror, så kan den avrunda till miljoner siffror eller så.

Alltså, i stället för 1 234 567 så kan man få Excel att bara skriva 1,2 M stycken, så man fattar att det handlade om miljoner kottar. Vi formaterar tal i Excel, helt enkelt!

Ny standardfärg och font

Tidigare i veckan släppte jag ett måndagstips om de nya standardfärgerna och den nya standardfonten – läs mer om detta och se en video där jag går igenom det här (där kan du också läsa den sedelärande historien om att man inte ska förfalska och bakåtdatera dokument för då kan ens pappa bli avsatt om man är dotter till en premiärminister).

Fler tips för att formatera siffror

Funktionen TEXT (som för övrigt heter så både i svenskt och engelskt Excel) kan ta många olika formateringsstilar, till exempel kan man skriva:

=TEXT(IDAG(),”ÅÅÅÅ-MM-DD”)

För att få ut dagens datum med fyra årtalssiffror, två månadssiffror och två dagssiffror. Eller så här:

=TEXT(IDAG(),”DDDD”)

För att få ut vilken veckodag det är. Du kan ju också testa att ersätta IDAG() med din födelsedag, så får du se vilken veckodag du föddes på.

Här kan du se några fler exempel, bland annat hur man kan formatera mobilnummer och telefonnummer i Excel.

nyhetsbrev bild 1

Jag tycker själv inte att det är superenkelt att få det helt rätt, utan jag brukar behöva hålla på att trixa lite ibland för att få till det rätt. Jag har därför skapat en lathund kring den här typen av formatering, som är gratis och finns här.

Förra veckans kluring

Det handlade om Vasaloppet och att illustrera hur långt ens flitiga vänner kommit, och någon sa att den hade satt igång med detta så snabbt på morgonen och haft så kul att den missade frukosten! Nåja, vad är väl ett mål mat i jämförelse med att tricksa till veckans kluring i Excel?

Här kan du se de svar jag fått, samt min egna lösning på detta.

Veckans kluring

Du har avancerat inom MMDK koncernen och börjat få veta lite mer om vilka kunder ni arbetar med. Tyvärr är företagsnamnen maskerade, och produktbeskrivningarna med, men du har i alla fall kommit till att få se lite mer av företagets hemligheter.

Din uppgift är att göra en enkel dashboard i en egen flik – men några kriterier om dessa mystiska uppdrag.

Läs veckans kluring, och om du mailar mig ett förslag på kluringen, så har du chans att få en signerad kopia av min bok Excel helt enkelt!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 10

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Formatera tal på olika sätt i Excel”

  1. Hej,
    detta är ett riktigt bra tips. Jag måste tyvärr erkänna att jag haft problem med att få detta att fungera tidigare, men nu är det glasklart. Stort tack !!

    Mvh
    Joachim

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr