Summera flera flikar med #ExcelMagi

Här är en riktig liten doldis tror jag – känner du till att man kan summera flikar på det här sättet? Jag tror att många kommer ha nytta av den här, för det är ju inte helt ovanligt att man har ett antal flikar som man vill summera – kanske på förstasidan, men när man väl sitter där och grejar kanske man vill analysera det lite också? Då är ju det här det perfekta sättet!

Den där startfliken och slutfliken är alltså ingen egen magi, det är bara för att man lättare ska kunna flytta runt de andra flikarna för att summera bara några av dem. De är, kan man kanske säga, bara “bokmärken” som jag flyttar runt för att man ska “ringa in” rätt område.

Formel för att summera flera flikar

För att summera flera flikar i samma Excelfil, använd formeln:

Formeln for att summera flera flikar automatiskt i
Summera alla flikar mellan “Startflik” och “Slutflik”

Så man skriver alltså =SUMMA(Förstaflikensnamn:Sistaflikensnamn!B2)
om det är B2 man vill summera från alla flikarna.

Det kan vara smart att summera siffror mellan olika flikar i Excel av flera olika skäl. För det första kan det hjälpa till att göra data lättare att förstå och att hålla ordning på, särskilt om man har mycket data att hantera. Genom att sammanfatta siffrorna på olika sätt, till exempel genom att beräkna medelvärden eller totaler, kan man snabbt och enkelt se vilka mönster och trender som finns i data. Detta kan vara användbart för att fatta viktiga beslut och för att hålla koll på hur en verksamhet eller ett projekt utvecklas.

Är du nyfiken på min grundkurs i Excel som jag presenterade i början av videon? Läs mer om kursen här:

Jag tror att mitt exempel i videon här ovanför är en sådan situation som många hamnar i, där de vill kunna summera just månader fram och tillbaks för att se vad som hänt. Hur känner du? Brukar du göra så här? Skriv jättegärna en kommentar!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.4 / 5. Antal röster 22

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

6 svar på ”Summera flera flikar med #ExcelMagi”

  1. Använder det i körjournalen med varje månad separat och löpande summering.
    Revisorn gillar det skarpt!

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr