#SPILL! i Excel – vad är det och varför är det en så genial funktion?

Jag får ibland frågan : Varför står det #SPILL! i min cell i Excel?

Så därför kommer här en förklaring till detta. Du får lära dig funktionen “UNIK” som är en “spillande” funktion, dvs en funktion som “spiller ner” resultatet i flera celler om svaret är mer än ett. Det finns flera sådana här funktioner, men i det här exemplet fokuserar jag på UNIK. Den tar ett antal celler, och skapar en unik lista av dem (dvs den tar bort alla likadana kopior och dubbletter). Man kan faktiskt använda andra funktioner tillsammans med UNIK, och den här gången visar jag också hur man kan sortera resultatet i bokstavsordning genom att använda funktionen SORTERA.

Du lär dig också i filmen hur man gör en dropdown i en cell, som baserar sig på en dynamisk lista, dvs från just en sådan här lista som UNIK skapar.

Det här är relativt nya funktioner i Excelvärlden där Excel fyller i celler åt dig. Ta dig en titt på det här tipset, så får du se hur funktionen fungerar och hur du kan använda den!

SPILL

Det finns fler funktioner som “spiller” sitt innehåll till andra celler, här är några värda att lära sig:

FILTER

Filter är en funktion som tar ett område av celler och filtrerar baserat på vad du vill att den ska filtrera på. Här har jag gjort ett tips om just filter-funktionen: är FILTER vassare än vlookup?

SEKVENS

Sekvens en funktion som skapar upp ett område med siffror, där du väljer antalet rader, kolumner och startvärde och steglängd, se bild:

SLUMPMATRIS

Slumpmatris är en funktion som skapar upp ett antal slumpvärden i ett område av celler.

Hur användbart var detta tips?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 16

Inga röster hittills, du får vara först!

3 tankar på “#SPILL! i Excel – vad är det och varför är det en så genial funktion?”

 1. Fantastiskt! Finns det något sätt att i den unika listan få reda på *hur många* det fanns av varje sort från början? Alltså att listan
  Lego,
  Lego
  Lego
  Plusplus
  Plusplus
  Docka
  blir en lista som ser ut så här:
  3 Lego
  2 Plusplus
  1 Docka

  Svara

Lämna en kommentar