Låt Excel gräva ut din data åt dig!

Hur man får Excel att gräva ut din data? Jo – veckans tips är en variant av något jag kört tidigare, men det är himla bra att jag vill visa det med en ny video:

Hyperlänkar

Den här med Hyperlänkar (eller, för oss som faktiskt lever på 2020-talet, länkar, kort och gott). Om du högerklickar på en cell i Excel och tittar långt ner i listan du får upp så ser du alternativet ”Länk…”. Klickar du där får du upp ett fönster som heter ”Hyperlänk” (visst är det lite märkligt att det ibland heter hyperlänk och ibland länk).

Här kan du skapa klickbara länkar som gör att du kan växla till en annan flik, till exempel, eller en länk till en webbplats, eller en mail-länk så man skapar ett näst intill tomt eMail åt den som klickar).

Detta använder jag väldigt mycket när jag har stora Excelark för att göra en innehållsförteckning i Excelarket, så att man från första fliken kan hoppa till alla andra flikar snabbt. Jag brukar också ha en ”gå tillbaks till förstafliken”-länk i alla andra flikar, så man snabbt kan hoppa tillbaks. Om detta har jag redan spelat in en video, som du hittar här.

Men – det finns också programmatiska sätt att skapa hyperlänkar. Du kan skriva =Hyperlänk(”Blad23!$A$1”;”Klicka här för att komma till A1 i Blad 23”)

Du kan också länka till filer eller kataloger på din dator, men det är inte säkert att det kommer fungera om du skickar filen till någon annan eller lägger upp den i Teams eller SharePoint. Men – är det en fil som bara du har nytta av, så kan du länka till andra filer och kataloger, till exempel så här:

=HYPERLÄNK(“C:\Users\David\Desktop\Min coola Excelfil.xlsx”; “Länk till mitt Excelark”)

För att länka till en speciell fil. Det är dock vanskligt, eftersom om du råkar döpa om filen eller flytta på den, så kommer inte länken fungera.

Veckans kluring

Förra veckans kluring om att färga celler på födelsedagar är klar, se min lösning om många andras här.

Den här veckans kluring handlar om lösenord!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 13

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Låt Excel gräva ut din data åt dig!”

  1. Snabbfyllnad hade jag ingen aning om att den fanns. Den kommer jag ha otroligt stor nytta av. Jag blir helt lyriskt när jag inser hur mycket jag saknat denna funktion och hur mycket nytta jag har av den. Tack David

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr