Lär dig funktionen OM i Excel

Idag går jag snabbt igenom grunderna med funktionen “OM” i Excel (eller IF som den heter i engelskt Excel).

Hur fungerar funktionen OM?

Funktionen “OM” (eller “IF” på engelska) i Excel är en logisk funktion som används för att utföra en handling beroende på om ett angivet villkor är sant eller falskt. Syntaxen för funktionen är:

Lär dig funktionen OM i Excel här!

Test är det villkor som ska utvärderas och antingen är sant eller falskt, till exempel “A1>5”.

Om villkoret är sant, returneras värdet “värde_om_sant“, annars returneras “värde_om_falskt“. Den kan returnera texter eller siffror, beroende på vad du skriver där.

Funktionen kan användas för att utföra olika typer av beräkningar eller manipuleringar av data beroende på vissa förhållanden eller kriterier. Det kan också användas i kombination med andra funktioner, såsom SUMMA, MEDIAN eller MAX, för att utföra mer avancerade beräkningar.

En vanlig användning av “OM” -funktionen är att utföra enkla jämförelser, såsom att kontrollera om ett tal är större än ett annat tal eller om en cell innehåller en viss text. Funktionen är en viktig del av Excel-formler och kan användas för att skapa dynamiska och flexibla kalkylblad.

Jag tycker själv att det här är en så viktig del av Excel att jag gjort en helt gratis eKurs om detta, för att du ska lära dig bland annat hur man har flera villkor. I den kursen lär jag också ut hur man gör en “stege” (alltså, om priset är mindre än 10 så gör så här, är det mellan 10 och 20, gör detta, är det mellan 20-30 gör så här, annars gör så här).

Detta var för övrigt den första eKursen som jag spelade in.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.6 / 5. Antal röster 23

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr