Ny standardfärg och font i Office!

Visste du att Microsoft ändrat standardfonten i Office-paketet? Det är inte längre Calibri som är det man får om man startar #Word, #PowerPoint eller #Excel och väljer ett tomt dokument.


Nu är det #AptosNarrow som gäller,  MEN – varje gång jag pratar om en nyhet i #Office måste jag också förklara lite om när man kommer få uppdateringen.

Först och främst så får man det bara på nya, helt tomma dokument man skapar. Sedan får man den bara när Office-paketet har uppdaterat sig, och när får man den uppdateringen då? Dels hänger det ihop med om du har en dator som en IT-avdelning ansvarar för, och de har sitt egna schema för att skicka ut uppdateringar. Men sedan hänger det också ihop med hur du köpt Office, om du valt att det ska vara månadsreleaser, halvårsvis eller kvartalsvis. Sedan släpper Microsoft inte sådana här saker till alla datorer i hela världen samtidigt (vilket man ju kan förstå, för skulle du vilja trycka på den knappen som samtidigt ska påverka alla datorer i världen?)

Calibri infördes i Office 2007 då man märkte att den font som var innan inte skalade upp speciellt snyggt på skärmar med upplösning högre än 1024*768. Så du ser – Calibri var med länge och väl.

Med det sagt: svaret på frågan: När får jag detta på min dator? – Ja, det beror helt enkelt på. Men, det är ute nu, och det kommer att komma, om du inte redan fått det! Jag har fått det på en av mina datorer, men inte alla – än.

Jag är själv väldigt förtjust i de nya lila färgerna, och jag tror att jag kommer ha nytta av de gröna med.

En avsatt premiärminister pga en font

Som en kort kuriosa kan vi också prata om ett juridiskt trubbel som handlar just om den gamla default-fonten Calibri.

Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif, var indragen i juridiska problem som började med en läcka av bland annat en stor rad av hans dotters dokument (i den läcka som populärt kallades “Panama pappren” som läckte till Wikileaks 2016) .

Enligt en rapport från ett gemensamt utredningsteam som undersökte källan till Sharifs familjeförmögenhet, skrevs en fastighetshandling daterad 2006 i Microsofts typsnitt Calibri. Det är mystiskt, eftersom typsnittet uppenbarligen inte debuterade förrän 2007. Man tror alltså att de “bak-daterades” för att fastighetsaffären skulle “gått igenom” “på rätt år”.

Vad jag vet avsattes premiärminister Sharif, bland annat för att de här dokumenten hade just Calibri. Vet du mer om detta? Skriv en kommentar!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 9

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”Ny standardfärg och font i Office!”

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr