SWOT analys i Excel inkl gratis mall

SWOT-analyser kan vara ett väldigt snabbt sätt att reda ut vad man ska fokusera på när man ska göra en ny större satsning. Jag vet ju inte vad du jobbar med, eller vad du håller på med alls, men ibland kanske du behöver gå igenom en ny satsning tillsammans med ett antal stakeholders. Då kan den här filen vara till hjälp!

Hur genomför man en SWOT analys?

Man går igenom sitt mål (kanske ska ni köpa nytt kontor i Danmark? Ska ni börja med en ny produktkategori? Kanske ska ni börja med ett nytt affärsområde?) med alla relevanta stakeholders, och pratar igenom vilka styrkor man har, vilka svagheter, vilka möjligheter man ser och vilka hot som finns.

Gratisfilen har en flik där jag går igenom lite mer i detalj hur man genomför SWOT analysen, och sedan en flik (huvudfliken) där tanken är att man skriver ner allt man kommer fram till.

Gratis mall för nedladdning

I veckans Torsdagstips visar jag hur man kan bokföra en sådan här analys i Excel på ett smidigt sätt. Det är som vanligt ingen magi i Excelarket, men jag tycker själv det blev ganska bra.

Veckans torsdagstips

SWOT-analys i Excel

Filen finns att ladda ner här:

Kort sammanfattning

En SWOT-analys är en väldigt enkel modell för att samla tankar kring ett övergripande mål, med hjälp av fyra ord. Styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Dessa kan sedan delas upp i intern respektive extern påverkan på målet.

När ni genomfört en SWOT, vad gör man då?

När ni genomfört er SWOT-analys behöver resultatet prioriteras och att man kommer fram till vad som är viktigast att fokusera på under respektive område. Man ska då välja ut de viktigaste punkterna och lägga fokuset där.

Vad ger en SWOT?

Resultatet av en SWOT-genomgång är en samlad bild av styrkor och svagheter, där stakeholders och medarbetare fått tycka till om målet.

Möjligheter och hot utgår från omvärlden så som utvecklingen på marknaden, vilka konkurrenter man har och deras kapacitet, teknikutveckling och så vidare.

Styrkor och svagheter handlar mer om interna frågor som medarbetare, varumärke, ens egna kapacitet och möjlighet till fördelning av resurser och liknande.

Vidare läsning:

SmallBiz Trends skrev nyligen en bra artikel om SWOT-analyser (på engelska) som jag kan rekommendera. Läs den här: länk till smallbiztrends artikel om SWOT

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.6 / 5. Antal röster 9

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”SWOT analys i Excel inkl gratis mall”

  1. Jag följer dig och tycker du är sten bra och rekommenderar alla jag känner att kolla in dig, inkl. mina 6 barn i sina respektive knepiga yrken och dess utmaningar där dina tips hjälper.

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr