Lär dig räkna med timmar och klockslag i Excel, lika enkelt som 1-2-3!

När det kommer till det här med att räkna med olika klockslag och timmar i Excel så får jag ofta frågor om det. Det verkar som att många har lite svårt för det, så vi tar det här en gång till – den här veckan får du se hur man kan räkna med klockslag i Excel och dra bort och lägga till tid – för att sedan räkna ut vad man får i lön om man har en viss timpeng i form av ett timpris.

Det här tipset kommer sig av att någon frågade mig strax innan jul om hur man kan räkna på sådant här.

Timmar i Excel

Timmar är ju bråktal i Excel, alltså decimaler, och det är det som är hela tricket! Ett dygn är alltså fördelar mellan 0 och 1, så klockan 12 mitt på dagen är 0,5, klockan 6 på morgonen är 0,25 och så vidare. Tänker man så, så blir det kanske lite lättare att hänga med, för då kan man dra bort en tidpunkt från en annan.

I exemplet i veckans film så slutar personen jobba klockan 16:12 och du kan själv enkelt testa genom att skriva in ett klockslag i en cell och sedan ändra formatet till “tal”:

Timmar, lön och klockslag i Excel

Då lär vi oss att 16:12 och faktiskt 0,675 av en hel på ett dygn.

Sedan fortsätter man på samma sätt att dra av startklockslaget. När det kommer till Lunchen så är ju den angiven som ett heltal (vi människor brukar ju inte tänka på minuter som decimaler!) och då får man dividera heltalet först med 60 för att få det som en del av timmar, och sedan dela med 24 timmar på ett dygn för att få ett bråktal som vi kan räkna av.

Timpris i Excel

När vi sedan har räknat ut exakt hur många timmar och minuter vi jobbade, så får man ju ta det gånger 24 för att räkna om det från decimaltal till ett heltal som vi sedan gångrar med timpriset per timme.

Torsdagstipset

Här kommer veckans torsdagstips om detta:

Att räkna på timmar, lön och klockslag i Excel

Vill du lära dig mer om datum och klockslag?

Jag har gjort ett antal andra torsdagstips om detta som du finner här:

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 20

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

2 svar på ”Lär dig räkna med timmar och klockslag i Excel, lika enkelt som 1-2-3!”

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr