Linjediagram makeover+6 års fest

Den 21:a juni 2018 lade jag ut min allra första video – helt galet länge sedan! Jag har alltså hållit på med detta i sex års tid, utan uppehåll, utan upprepning och utan att staka mig, utan att fransa ut i kanten och utan att lämna lokalen eller ämnet (nej, vänta lite nu – nu blev det visst “på minuten”!)

Veckans tips är en sådan där diagram makeover – men jag tar mig inte så mycket tid i videon till det. Så för er som prenumererar på mitt nyhetsbrev tänkte jag vika ut lite mer om det, men vi tar och tittar på videon först:

Sex år – vad jag har egentligen gjort?!

Det är för mig helt galet att jag hållit på med det här i sex år. Genom en pandemi, från dess att mina yngsta barn bara var ett halvår gamla och nu går de i skolan (de börjar ettan efter sommarlovet).

Lite statistik:

 •                 Jag har spelat in 316 vanliga tips plus ett gäng bonusfilmer, extraklipp och andra små saker.
 •                 Det är bara jag som sköter detta – ingen annan har någonsin klippt något, gjort något eller bidragit i någon större utsträckning vad gäller själva produktionen.
 •                 Jag har en gång haft en gäst med (Patrik), men annars är det bara jag.
 •                 Jag har drygt 3 miljoner visningar totalt sätt och hundratusentals likes och kommentarer.
 •                 Under de här sex åren har jag hunnit skriva tre böcker om Excel.
 •                 Jag har undervisat tusentals människor i Excel.
 •                 Framför allt – jag har tjänat åtskilliga arbetsveckor i intjänad tid hos er som följer mig.

Det är helt galet spännande att få kommentarer likt denna:

Ditt tips räddade verkligen mig, jag satt häromdagen och svettades och fick inte till det, men så kom ditt tips som en gåva från ovan – nu fattar jag hur jag ska göra och det kommer spara mig en timme i månaden i framtiden. Minst! På en film! Tack!

Sandra

Det var Sandra som skrev det till mig i ett mail en gång, och det var en så fin kommentar att jag sparat den. Jag har faktiskt en skrytPPTX där jag lagt in skärmbilder på de där kommentarerna som verkligen värmt mig. Men, jag har aldrig visat den PowerPointen för någon – det är bara ett sätt att lagra kommentarer som känns extra fina. Lyckas du komma in i den med något du skriver som kommentar idag?

Det finns en och annan signifikant händelse i skryt-powerpointen med – som inte bara är kommentarer på LinkedIn och YouTube. Som när Per Holknekt kommenterade ett tips den 19:e okt 2018. Han verkade inte gilla Excel, men han verkade gilla min film.

Eller en gång, när en Emma som skrev så här:

nyhetsbrevet bild 1

Sådana kommentarer alltså. Vad säger man – tänk om de fortsatte datea och skaffade barn? Vem vet? Inte jag – i alla fall… (För nej, det var inte min fru Emma, det var en annan tjej!)

Kommentarer betyder så mycket

Tack för att just du tittar, tack för att du kommenterar – gör gärna det – för jag skulle vilja slå rekordet 6000 kommentarer.

För dig som läser hela vägen hit kan jag avslöja att det var ett årshjul i Excel som jag lade ut på LinkedIn, där jag bad följarna skriva JA om de ville ha en kopia av filen. Det fungerade väldigt, väldigt bra. Överväldigande bra kan man lugnt säga. Det tog jättelång tid för mig att skicka länken till alla, och även när jag lagt den överst i texten till tipset fortsatte folk kommentera. Galet! Men det var då och nu är nu.

Kommentarerna är anledningen till att jag orkat tror jag.

Veckans kluring

Känner du till Excelfunktionen KOD(A1) – som ger dig vilken siffra bokstaven i A1 är? Alltså, A är 65, B är 66 och så vidare. Den kan du ha nytta av när du ger dig på dagens kluring – att vandra runt på en karta. Men – med en liten twist!

Veckans poddavsnitt

Nu blir det riktigt nördigt igen – nu ger vi oss ut i det till synes oskyldiga ämnet flygfiske. Men varför har Tobbe ett rum ingen får gå in i, och vad gör han i sitt badkar som får hans fru att undra?

Lyssna på veckans avsnitt får du höra själv!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 24

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

62 svar på ”Linjediagram makeover+6 års fest”

 1. Hej David, det är allltid kul att titta på dina torsdagstips. Hälsningar från Färingsö, Göran

  Svara
 2. Grattis!

  Jag har följt dig åtminstone sen början av 2020, så ganska många torsdagstips har jag i alla fall sett.
  (varför måste standarddiagrammen vara så fula då, med blått och orange?)

  Svara
 3. Som självlärd “excellare” älskar jag torsdagar då ditt tips dyker upp. Jag har lärt mig mycket. Jag har inte kollat i alla år, men i kanske två år, skulle jag säga.

  Svara
 4. Jag tycker att din positiva energi smittar av sig. Håller med en tidigare kommenterare. Vissa ting är nyttigt för mig, och en del är gammal skåpmat.
  Fortsätt i den andan. Alltid lika spännande att se vad du visar upp.

  Svara
 5. Jag har följt dina torsdagstips i gissningsvis ca 2 år nu, och det är alltid med stor nyfikenhet som jag öppnar dem. Ibland tar de upp uppenbara saker som jag redan känner till, ibland sådant som jag inte ser att jag har nytta av, men ofta bra och konkreta tips som inspirerar till smarta arbetssätt. Stort tack för energi och engagemang!

  Svara
 6. Har kollat in dina tips senaste året och du är verkligen en ljusglimt i vardagen med dina tips och din fantastiska energi.

  Svara
 7. Självklart kollar jag på torsdagstipsen. Såsom varande en gammal självlärd excelare har jag mycket glädje av dem.

  Svara
 8. Tack för alla tips, jag har hängt med sedan början av pandemin när min kollega tipsade mig 🙂 Sparar de tips som känns mest relevanta för mig i en egen mapp i inkorgen och har stor glädje av dessa

  Svara
  • Så gör jag också, sparar dem i en mapp. Så jag vet att jag hängt med sen mars 2020 åtminstone 🙂

   Svara
 9. Jag börjar med säga tipset om utjämnade kurvor i linjediagram är helt suveränt, det blir så mycket snyggare, tack för det.
  Jag vet inte hur många år sedan jag började titta på dina torsdagstips, men numera är det en otroligt viktig del av mitt liv att få nya tips på ditt oefterhärmliga sätt, med både passion och humor. En del tips är ögonöppnare och gör livet enklare, andra bara kul att se och en del kan jag redan, vilket ger en boost av självförtroende. Som pensionär använder jag inte Excel som jag gjorde när jag jobbade, men åtminstone en gång om dan och oftast mer öppnar jag ett Excelark, för det är ju så bra att använda i många sammanhang.
  Tack för att du fortsätter, och det ska bli spännande att se hur många kommentarer du får en sådan här dag då all fokus ligger på midsommar och inte på Excel.
  Många av mina vänner har börjat följa dig efter att jag beskrivit hur bra du är.

  Svara
 10. Grattis till 6 år, David! Jag brukar tipsa mina medarbetare och kollegor om att följa dig för att utveckla sig inom Excel. Själv är det givet att kolla in dina klipp och få inspiration sedan ganska lång tid. Hejja dig!

  Svara
 11. Väl jobbat David,
  Osäker på när jag började följa dina tips, men många roliga och intressanta har det blivit över åren. Väl jobbat!!

  Svara
 12. Dina filmer är som alltid lika nyttiga.
  Kul om du skulle dela mer gällande ditt bygge för digitala anteckningar och hur ditt smarta system fungerar.

  Trevlig midsommar!

  Svara
 13. Dina filmer är som alltid lika nyttiga.
  Kul om du skulle dela mer gällande ditt bygge för digitala anteckningar och hur ditt smarta system fungerar.

  Trevlig midsommar!

  Svara
 14. Sex år, bra jobbat David.
  Jag har inte följt dig mer än ett par år (men tittat på alla videos) och du är ett stående inslag på min torsdag.

  Kämpa vidare för dina filmer är så bra

  Svara
 15. Hej David,
  Jag hittade din tips av en ren tillfällighet 2023 när jag letade lösningar till ett excelproblem. Jag lär mig nya funktioner hela tiden tack vara dina enkla och effektiva tips 🙂
  Glad Midsommar!

  Svara
 16. Kan inte minnas när jag först ramlade över din tipps. Men de är värdefulla och kommer till användning.

  Svara
 17. Jag har hängt med ett tag, men inte så aktivt. Kommer inte riktigt ihåg när jag ramlade över dina tips första gången…

  Svara
 18. Hej David!
  Tack för alla bra tips, du är grym! Jag blir alltid glad av att se dig varje torsdag!
  Glad midsommar!😎🌻☀️

  Svara
 19. Magiskt!
  Jag har nog sett ett 50-tal av dina videos! Jag tackar ödmjukast för den vidare kompetens du ger mig i mitt dagliga arbete. På mina arbetsplatser har jag varit inofficiell xlx/docx/pptx assistent och stöttar mina kollegor. De som är i framkant får tipset att signa upp på dina torsdagstips!

  Trevlig midsommar och tack för att du bidrar med positiv energi till mina jobbveckor!

  Svara
 20. David – du är en stjärna! ⭐
  Torsdag morgon är bästa morgonen på hela veckan, förutom när torsdagtipset kommer på fredag morgon… 🙃
  Inte sällan öppnar man Excel för att testa om tipset går att använda på något av alla de ark man arbetar med, och när det går så blir man glad tills man inser att man plötsligt har fått mer jobb! 😅 Men det underlättar kommande arbetsdagar.
  Vi ses på torsdag!
  (prenumerant sedan februari 2021)

  Svara
 21. Hej David,
  Glad torsdag på dig och trevlig “missommar” (som vi säger i Dalarna) 🙂
  Har följt dig i många år och tycker att varje tips är bra. Har kanske inte nytt av alla men det är ändå bra att veta att de finns.
  Köpt dina böcker och även några kurser.
  Keep on!!
  // helena

  Svara
 22. 2019-11-14 hade du “Ta bort kopior i listor i Excel? Veckans torsdagstips handlar om just det!”
  Det var det första som jag fick och jag har kvar alla sen dess, ja jag är lite av en mailhorder…
  Ibland har jag haft massor av nytta av tipsen och ibland flyger de högt över mitt huvud, men det spelar ingen roll. Det är ändå behållningen av kottar och Depeche Mode som gör att jag fortfarande tittar…

  Svara
 23. Tack för dessa år, hoppas på många fler!
  Jag tror jag hängt med nästan från start, åtminstone +5 år.

  Svara
 24. Frukosten på torsdagsmorgonen piffas numera alltid till med torsdagstipset. En riktig energikick att se och höra dina videos med många ”matnyttiga” tips. Tack😊

  Svara
 25. Hej David!
  Har följt dig och dina torsdagstips i drygt 2 år. Använder många av dem och imponerar på mina kollegor. Berättar då var tipsen kommer ifrån och hoppas att några av kollegorna hittat till dig också.
  Tack för alla inspirerande tips ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  Svara
 26. Hej!
  Många tips har jag lärt mig av dig under de 2 år som jag prenumererat på torsdagstipsen 😀
  Fortsätt gärna!

  Svara
 27. Glad midsommar!
  Fortsätt med dina tips och förgyll våra torsdagar. Jag är 99% säker på att jag sett alla och vissa av dem flera gånger.

  Svara
 28. Älskar dina tips! Tack för att du delar med dig och bidrar till min och många andras ökade kunskap och sparade timmar!
  Trevlig midsommar!

  Svara
 29. Riktigt snyggt jobbat!
  Man kunde tro att tips för vanliga användare skulle ta slut och att det bara blir nördigt efter ett tag. Men icke sa Nicke!

  Svara
 30. Alltid nyttiga tips, men framförallt ditt excelblad med statistik över alla videoinlägg. GALET!!! 🙂

  Svara
 31. Härligt! Och grattis på födelsedagen! Jag hittade nyligen hit och gillar verkligen dina tips, särskilt de där enkla som du visade idag.

  Svara
 32. Vad jag gillar dina excel tips! Jag har fått väldigt bra hjälp med sånt som jag har suttit och “handjagat” tidigare 🙂 och har även delat till kollegor som i sin tur sparat tid

  Svara
 33. Först tack för alla tips. Även om jag inte använder alla visar det hur lite man egentligen använder funktioner i Excel.
  Tips kring hur man gör diagram bättre får mig tillbaka till att jag lärt mig att det inte har så stor betydelse vad diagrammet säger utan hur det presenteras. Ett negativt resultat kan ge en mindre negativ känsla om man bara ändra utseendet lite. Ibland till och med uppfattas som positivt 🙂

  Svara
 34. Har ganska nyligen hittat fram till dig och redan fått matnyttiga tips på några veckor, kanon!👍 ser fram emot att följa dig framöver för att lära mig mer 🤗…..

  Svara
 35. Bäste David,
  Det är alltid lika roligt och lärorikt att starta torsdagen med dina kluriga tips!
  Jag är full av beundran över din entusiasm och kreativitet! Den inspirerar mig
  och gör mig glad.

  Svara
 36. Hej David, jag började titta på dina tips i mars 2020, så drygt 4 år har jag tagit del av en massa ovärderliga tips o fått lära mig funktioner jag inte tänkt på fanns.
  Tusen tack för det!
  Marie-Louise

  Svara
  • Hej David,
   Jag har hängt med dig i åtminstone 5 år, och har många gånger grävt på din sida för att hitta en lösning på någon Excel-utmaning.
   Du är grym, hoppas det blir 6 år till 👍

   Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr