Under sommaren 2020 satsade jag och några vänner på en serie inlägg på LinkedIn under banderollen ÖtillA, där vi varje dag gick igenom ett inlägg kring den dagens bokstav. Här har jag samlat dessa inlägg.
Dagens bokstav V : det finns nog ingen >funktion< som är så starkt förknippat med Excel som vLookup eller letarad som den heter på svenska?
LETARAD, eller VLOOKUP som den är känd i den engelskspråkiga versionen av Excel, är en funktion som känns som en pålitlig kompass för många som navigerar genom omfattande tabeller fulla av data. Tänk dig att du står inför en stor skattkista fylld med värdefull information, men den specifika pärlan du söker är gömd någonstans inuti. LETARAD är din karta som snabbt kan leda dig till den skatten.
Hur fungerar det då? Jo, LETARAD letar upp en viss värde i den första kolumnen i en tabell och returnerar ett värde i samma rad från en kolumn du specificerar. Det är som att säga, “Här är nyckeln, visa mig exakt var jag kan hitta den information jag behöver.”
Användningen är ganska enkel men ack så kraftfull. Formeln ser ut så här:
=LETARAD(sökvärde; tabellområde; kolumnindex; falskt)
- Sökvärde är det du letar efter, som en vän i en folksamling.
- Tabellområde är området där din vän står, den tabell där du vill söka.
- Kolumnindex anger vilken “egenskap” av din vän du vill veta. Om din vän är i den första kolumnen och du vill veta deras telefonnummer som står i kolumn tre, är kolumnindex 3.
- Och slutligen, falskt säkerställer att du hittar en exakt matchning, så du inte råkar ringa fel nummer.
LETARAD är som en trogen vän i Excel-världen, alltid redo att hjälpa dig hitta information snabbt och effektivt. Men kom ihåg, precis som alla goda vänner har sina begränsningar, kan LETARAD endast söka från vänster till höger.
Idag säger jag alltid åt folk att i stället lära sig xletaupp / xlookup i stället för letarad/vlookup.