Power Query i Excel

Det här är en så otroligt bra grej i Excel, en av mina absoluta favoriter, och jag skulle kunna göra Torsdagstips om enbart Power Query i ett år och ändå bara skrapa på ytan av hur kraftfull den här delen av Excel är. Men – i stället för att försöka förklara dess storhet, spana in detta:

En känd Excel guru brukar säga att Power Query är världens bästa tvättmaskin för data, för man kan göra så otroligt mycket med den här funktionen.

Power Query

Det finns tillfällen när du bara ska läsa in ett gäng Excelark in i ett och samma, som i exemplet ovan, och då är ju själva Power Query jättebra och enkel att använda. Men sedan finns det alla “specialare”, några av filerna du ska läsa in innehåller några konstiga tecken i stället för Å, Ä eller Ö, eller det är en fil där du bara ska ta de 100 första raderna för sedan kommer massa skräpdata. Eller att du kanske ska filtrera bort de 70 första?

Ja, allt det här är jättelätt i Power Query!

Hur fungerar Power Query internt i Excel?

Jo, varje steg du genomför när du ska bearbeta dina källfiler “spelas in”, så att de senare kan spelas upp gång på gång på gång på alla filer som du vill utföra detta på. De spelas upp i kronologisk ordning, och längst till höger i Power Query fönstret ser du dem och kan byta ordning på stegen om du kommer på att du behöver göra ett av stegen före ett annat så kan du med hjälp av drag-n-drop byta plats på stegen.

Exempel på mer avancerade steg i Power Query

En rätt smart sak som jag behövt använda i Power Query då och då är när man har data som ser ut så här:

2022Kottar10
Pinnar123
2021Stenar 43
Löv30
Kottar12
Exempel på data som man lätt kan bearbeta i PowerQuery

Här “saknas” årtalet på vissa rader, och då kan man använda “Fill down” för att Excel ska fylla i de år som saknas. Det finns också “fill up” om det hade varit tomma celler ovanför som du ville fylla i.

Power Query i Excel
Power Query i Excel där jag visar “Fill Down”

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 19

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr