Veckans film handlar om hur man kan jobba med personnummer, födelsedagar och åldrar på människor i Excel:
Så vad gjorde jag egentligen?
När man har ett personnummer i en cell, säg A1, i Excel, så kan man sedan använda sig av olika funktioner för att plocka ut beståndsdelarna av det så här:

Om man till exempel skriver =VÄNSTER(A1;4) så plockar Excel ut de fyra första tecknen i cellen, alltså i det här fallet 2014, men hade det stått en text hade funktionen returnerat de fyra första bokstäverna lika gärna.
Så på det sättet fick jag fram året.
Sedan kan man använda sig av den utmärkta funktionen =EXTEXT(A1;5;2) (den här funktionen heter MID på engelskt Excel) som tar ut två tecken från det som står i A1, och den börjar fem tecken in. Så den tar alltså ut 06 från cellen ovan.
Då får vi fram månaden.
Jag fortsatte sedan att använda EXTEXT igen, men den här gången vad jag Excel hämta de två tecknen som står på plats 7 och 8, genom att skriva =EXTEXT(A1;7;2)
Då får vi fram födelsedagen.

Man kan också be Excel ta fram de åtta första tecknen från A1, och då får man hela födelsedatumet, alltså i mitt fall 20140604
Räkna ut någons födelsedag i Excel
Men, personnummer lagras som text i Excel, och Excel fattar inte att vi gräver fram år, månad och dag automatiskt, utan för att göra om det här till ett datum, så använder jag principen att först gräva fram år i en kolumn, månad i en och dag i en. Säg att vi lagt dem i C1, D1 och E1, så kan man sedan skapa ett datum genom att använda funktionen =DATUM(C1;D1;E1) så här:

Sedan kan man fortsätta genom att till exempel räkna ut födelsedag genom att i stället för födelseår lägga in det nuvarande året som år-del i datumet. Då kan man använda den finfina funktionen =ÅR( IDAG() )
För funktionen IDAG() svarar med dagens datum på det format som din dator är inställd på. Men om man lägger funktionen ”ÅR( )” utanför, så får man alltså bara året från idag.
Så då har jag tagit fram årtalet för idag. Sedan kan jag baka ihop det med månaden och året, och får fram årets födelsedag.
Om man sedan tar = DATUM ( ÅR (IDAG() ); D1 ; E1 ) – IDAG() så får man fram hur många dagar det är kvar till personen fyller år om talet är större än 1, och hur många dagar det är sedan personen fyllde år, om talet är negativt. Är talet noll så är det deras födelsedag idag.
Så – vad jag gjorde i filmen, bara för att det ska bli lite mer snyggt, var att kolla om det är mindre än 30 dagar kvar tills personen fyller år, och då skriver jag ut snart dags, annars skriver jag ut ”lång tid kvar / redan passerat” genom att använda den här formeln:
= OM(OCH(H5-IDAG()<30;H5-IDAG()>0);”snart dags”;”inte än/passerat”)
Här tittar jag på både om det är färre än 30 dagar kvar, och jag kollar också om det är mindre än 0, för då har man redan passerat datumet.
Filen finns gratis att ladda ner här. I den har jag också lagt in att den säger ”fyller år idag” när det är någons födelsedag.
Räkna ut någons ålder i Excel
Det finns ju alltid många olika sätt att göra, här listar jag några:
Sätt 1 – dividera med 365,25:
Det sätt som jag gör i filmen att ta :
=RUNDA.NER( IDAG()-G1) / 365,25 ; 1) (Den heter RoundDown i Engelskt Excel)
Detta tar födelsedatumet från G1 och subtraherar från datumet som är idag. Datum i Excel är heltal, så då får man veta exakt hur många dagar personen levt, sedan delar vi med 365,25 och det är ju antalet dagar det är på ett år i snitt (inkl skottdagar). Nej, det är inte helt vattentätt, men det är ändå ett sätt som allt som oftast kommer att stämma. För att slippa få svårtolkade decimaler så avrundar jag divisionen till heltal.
Sätt 2 – datedif:
Ett annat sätt är att använda den lite hemliga formeln DATEDIF i Excel. Den finns kvar för att Microsoft inte kan ta bort den, men den har en bugg i sig, som gör att den någongång ibland kan räkna fel. Jag har själv aldrig stött på att den gör det, men Microsoft avråder oss från att använda den. Du kan själv läsa på om den här funktionen här och ta ställning till om du vill använda den.
https://support.microsoft.com/sv-se/office/funktionen-datedif-25dba1a4-2812-480b-84dd-8b32a451b35c
Den ser ut så här :
=DATEDIF(G1 ; IDAG() ; “Y”)
Den här returnerar antalet hela åt det är mellan datumet i G1 och IDAG(). Genom att skicka in Y så får man år, skickar man in YM får man skillnaden i antalet månader mellan datumen, M ger antalet månader totalt, DY returnerar skillanden i antalet dagar mellan startdagen och slutdagen och D returnerar samma sak som =G1 – IDAG() alltså exakt antal dagar mellan datumet.
I filen har jag lagt till en liten bonusfunktion som använder detta för att räkna ut exakt antal år, månader och dagar som någon levt (se kolumn M ).
Sätt 3 : Ytterligare sätt?
Ja – det finns alltid många fler sätt att räkna ut något i Excel. Ett sätt skulle kunna vara att göra en LAMBDA som räknar ut exakt rätt, genom att ta antalet dagar och räknar ut hur många gånger 365 får plats i det antalet. Det finns som sagt alltid många olika sätt.
Räkna ut om någon är kvinna eller man från ett personnummer
Svenska personnummer har en inbyggd flagga som säger om man är kvinna eller man (hur man gör om man är ickebinär vet jag inte), och då fungerar det så att den näst sista siffran i personnumrets fyra sista siffror är antingen jämn för kvinnor och udda för män.
Här gäller det bara att fundera på vilket format du har på personnumret. Har du ÅÅÅÅMMDD-nnnn eller ÅÅMMDDnnnn eller någon annan kombination? Du måste anpassa formeln lite därefter:
Här tittar jag på personnumret som står i cellen B26;
=OM(ÄRJÄMN(EXTEXT(B26;12;1));”Kvinna”;”Man”)
Är den tolvte siffran jämn, så tillhör personnumret en kvinna, annars en man.
Kontrollsiffran i personnumret
Hur man räknar ut kontrollsiffran i personnumret är faktiskt veckans kluring, så lösningen kommer att stå på den här sidan, och fram tills nästa torsdag så får du i alla fall se hur man ska göra….. Ifall du besöker: Veckans kluring
Förra veckans kluring
Förra veckan bad jag er räkna ut talet 6174. Varför? Därför att det är så sjukt intressant! Se själv här: kluringen vecka 14.
Gillar du udda fakta inte många känner till?
Då ska du djupdyka in i veckans poddavsnitt – Patrik och jag listar några av de där märkliga fakta som vi lärt oss under åren som väldigt få har koll på!
En trailer med ett av dessa fakta vi pratar om i podden finns här, om kokain på dollarsedlar:
Hela avsnittet hör du i Spotify, där du brukar lyssna på poddar, eller så kan du se det här YouTube här: