Data types eller datatyper i Excel

Data types eller datatyper i Excel är en väldigt intressant utveckling av den här produkten tycker jag. De har ju funnits ett litet tag nu, och vad som är så intressant är :

man ladda en cell med mer data än bara det som finns i cellen.

En cells data kan bli en referens till mycket mer data om innehållet i cellen. Det är svårt att beskriva med text, men jag tror att om du tittar på dagens torsdagstips kommer dimmorna skingras och du kommer se precis vad jag menar.

Jag har också en viktig fråga – vill du se ett torsdagstips där du får lära dig hur du kan göra egna sådana här datatyper? I det här exemplet använder jag mig av en inbyggd datatyp (geografi) men man kan också bygga egna där mansjälv får välja både rubrikernas namn och naturligtvis vilka värden man vill spara. Kommentera gärna nedan, så får vi se om tillräckligt många nappar på det så spelar jag in ett!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.9 / 5. Antal röster 57

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

42 svar på ”Data types eller datatyper i Excel”

 1. Ja, jag håller med om att det är coolt och vill gärna ha tips på hur man kan lägga till egna datatyper.

  Svara
 2. Det skulle vara väldigt intressant att se hur man gör egna datatyper. Absolut, tipset är kanske lite djupt, men det kan du (vi) väl tillåta dig (oss) någon gång ibland. Tack för allt du gör David!

  Svara
 3. Efter att ha lekt runt lite så har jag fastnat för detta, skulle vara intressant att s hur man kan göra egna.

  Svara
 4. Jättebra tips!
  Dock har jag inte fått in Datatyper i min excelmeny, jag har Microsoft Office 365 Pro Plus
  Säkert dolt någon stans..

  Svara
 5. Så klart att vi vill!
  Jag tycker att det är ännu smidigare om man gör området till en tabell så kan man bara klicka på det lilla plustecknet för att lägga till information ifrån “kortet”.
  Mer info gärna! Tack! 🙂

  Svara
 6. Hej
  Wow, superhäftigt. Ger en ny dimission att jobba med. Mycket intressant att få veta vilken data man kan få tillgång till. Exempel, kan man hämta data från AllaBolag?

  Svara
 7. Visst vill jag veta hur detta fungerar med egna datatyper, jag ser redan flera möjligheter att använda dessa.

  Svara
 8. Jag skulle gärna få en beskrivning på hur man kan göra egna datatyper. Tänker att jag kanske kan använda det till mitt släktträd som jag ska göra… Klicka på ett namn och få upp information om den personen – kanske även en bild?

  Svara
 9. Det hade varit bra (om det går) att se hur man kan hämta historiska aktiekurser per dag för en viss tidsperiod.

  Svara
  • Du menar att jag ska köra med en form av “click-bate”? Nääääeeedå! Nej, men faktiskt är jag lite mån om att inte göra för djupa tips, för att nå en så stor tittarskara som möjligt. De djupare genomgångarna spar jag till inspirationsföreläsningar och utbildningar för företag där jag anpassar innehållet mycket mer efter exakt var målgruppen befinner sig…

   Svara
 10. Hej David!

  Jag ser gärna en fortsättning på dagens torsdagstips med fler exempel på hur/vad man kan använda det till.

  Tror du att medarbetares produktionsmål skulle lämpa sig här? Går det att koppla funktionalitet till datan i inforutan till en tabell?

  Tack på förhand!

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr