Vi gör en Google i Excel!

Den här veckans tips handlar om att söka igenom större mängder av text efter specifika ord. I mitt exempel så handlar det om svenska vintrar, men jag kan tänka mig att ni kanske har produktbeskrivningar, eller en mängd olika texter som ska läggas ut på en webbplats eller något liknande, alltså – just texter i Excel.

Målet här är att söka igenom alla texter efter ett visst ord, och lista ut vilka celler som innehöll bland annat just det ordet man letar efter.

Hur gör man detta? Ja – ett sätt är :

Fler moderna sätt att jobba med texter i Excel

Ytterligare några bra funktioner att ha i rockärmen när man jobbar med texter i Excel är:

=Delatext()

(Eller textsplitt() på engelska.)
Den här funktionen tar i sitt enklaste utförande in en cell-referens som första argument, och sedan vad den ska leta efter för att dela upp cellens innehåll till olika kolumner, och som tredje argument vad den ska leta efter för att dela upp cellens innehåll i olika rader.

Så man kan skriva =DELATEXT(A1;”+”;”!”)

Då kommer den dela upp innehållet så att det varje gång står ett plus blir en ny kolumn, och varje gång det står ett utropstecken blir en ny rad. Man kan också så klart utelämna en av de två senare argumenten:

veckobrevet v49 bild 1

Textjoin

Textjoin() gör exakt samma sak fast tvärt om.

(textjoin heter faktiskt samma på svenska och engelska!)

veckobrevet v49 bild 2

Här får man ange vilket skiljetecken som ska skilja varje cells innehåll åt, och sedan om den ska ignorera tomma celler, och därefter vilka cellen den ska slå samman.

Förra veckans kluring

Förra veckans kluring med att hitta den hemliga koden väckte en del intresse verkade det som, jag fick in svar både från de som svarar varje vecka, och svar från nya personer! Väldigt kul, kände jag. Se både deras och min lösning i förra veckans kluring.

Veckans kluring

Tänk dig att du är rektor på en väldigt förnämlig skola för vidareutbildningar efter gymnasiet. Du har hittat på ett sinnrikt sätt att se vilka elever som ska få komma in på den här väldigt värdefulla utbildningen som din skola.

Din uppgift är att göra en graf som visar vilka elever som når över gränsen för att få komma in. Betygen ska översättas och viktas och till slut ska man skapa en graf med en ”nivå-visare” som visar om eleverna uppnår nivån och inte!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.4 / 5. Antal röster 7

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr