Lär dig en platssparande vridning i Excel

Får du ibland för luftiga kolumner i Excel, för att rubriken är så lång?

Städa upp Excelarken och gör dem snyggare med de här tipsen…

Ibland hamnar jag i lägen där rubrikerna i en tabell bara inte går att förkorta ner, men själva innehållet under rubrikerna är bara relativt små siffror. Det kan faktiskt bli lite fult, och kännas lite för luftigt i mina Excelark ibland – och då kan man använda den utmärkta vrida texten-knappen i Excel. Kolla in det här:

Fler sätt att snyggare till dina XLSX-filer

Jobba på att skapa en konsekvent layout : försök hålla en konsekvent layout genom hela dokumentet. Använd samma typsnitt och färgscheman genom hela arket för att skapa en enhetlig känsla. Jobba också med rubriker, du kan ha två olika storlekar som du använder i ditt Excelark, en för rubriker och en för löpande text.

Undvik också att ha för stora titlar eller bädda in bilder som tar upp värdefullt utrymme. Jag har sett Excelark som känns mer som en PowerPoint, och då på ett dåligt sätt, med bilder som ligger lite huller och buller här och var. Se över ditt layoutval och prioritera utrymmet för din data.

Jobba också med kantlinjer. Har du sett att om du går in på kantlinjer kan du lägga in olika färg eller fyllningsgrad på olika sidor av cellen, och du kan också lägga in diagonaler.

Vet du att du inte måste högerklicka på en cell och välja ”Formatera celler…” för att få upp den så bekanta dialogrutan?

Du kan använda mitt favoritkortkommando Ctrl+1 för att få upp den, eller Shift+Ctrl+B eller så kan du som gillar att klicka med musen klicka på den lilla märkliga pilen i hörnet av den delen av knappraden. (Den lilla märkliga pilen i hörnet går att klicka på var helst du ser den, inte bara för att formatera celler!)

nyhetsbrevet 2024v16 bild 1 andra cellutseendet med tre olika satt att fa dialogrutan

Ytterligare sätt att snygga till Excelarket

Har du gått in på Sidlayout i Excel och valt tema/färger någongång? Gör det – här finns en liten guldgruva för oss som gillar snygga Excelark!

nyhetsbrevet 2024v16 bild 2 andra Excelarkets utseende

Veckans kluring

Du har massor av fina siffror i Excel – men något stämmer inte. Summorna blir inte det som de borde bli?! Det har smugit sin in fel i din fil – hur många fel hittar du?

Dessutom – förra veckans kluring fick rekordmånga svar! Besök den och se hur många olika sätt man kunde få fram det hemliga meddelandet i filen. Besök förra veckans kluring här.

Veckans poddtips:

Den här veckan har Patrik och jag släppt ett nytt avsnitt av Nördarnas podd, och den här veckan får du höra mig och Patrik prata om hur vi gör podden, specifikt kring hårdvaran vi använder.

Vi går in på nördiga detaljer om hårdvaran, men hinner också förbi litegrann kring det här med domännamn och ställer oss också frågan hur Excel egentligen luktar. 😂

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.5 / 5. Antal röster 2

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr