När är något exakt lika?

Den här veckan har gått åt till en del förberedelser inför min kommande bok, jag har kollat hur många kuvert, silkespapper, frimärken och adressetiketter jag har hemma. Jag insåg att jag har lite för lite frimärken (PostNord har dessutom höjt priset med 6 kr sedan årsskiftet). Det är väldigt kul att hålla på med detta, och liksom förbereda mig inför förköpet som öppnar 22/2 och kommer pågå i två veckor.

Veckans torsdagstips är en sådan där himla praktisk funktion som jag haft stor glädje av – de gånger jag behövt den i Excel! Exakt heter den, och det är ett väldigt träffsäkert namn.

Se veckans torsdagstips och kommentera när du har nytta av den här funktionen här:

När är något exakt lika?

Andra bra funktioner för att jämföra i Excel:

När man vill jämföra flera celler och se om de är lika, kan man göra så här:

Nyhetsbrev2024v05 om

I det här exemplet utvärderar jag olika band och använder mig av en OM-sats för att se vad som står i cell B4, om det står ”Depeche Mode” så skriver den ut att Depeche är bättre (självklart, det går ju inte ens att jämföra!) och annars håller den tyst (dvs skriver inte ut något, eller för att vara ännu tydligare: ””).

Vad man också kan göra i Excel är att förkorta detta, det går att skriva så här:

Nyhetsbrev2024v05 om 2 1

På det här sättet “slipper” man skriva om, för Excel utvärderar villkoret som står på varje sida om det andra likamed-tecknet, och då får man ett ”sant” eller ”falskt” tillbaks.

Det är faktiskt så att ibland behöver men inte mer än ett sant. Ni som laddar ner och tittat på hur jag brukar göra mina Excelfiler kanske har sett att jag gör väldigt ofta så här när jag skriver egna formler för Villkorsstyrd formatering.

Förra veckans tävling:

Förra veckan räknade vi antalet dagar till nästa gång någon fyller år, och jag fick in lite olika lösningar på hur man kan ta reda på det. Se dem här.

Veckans kluring:

Den här veckan har du fått in en riktigt konstig lista från en kompis, det är bandmedlemmarna i olika 80-talsband, och nu undrar du så klart – hur många gånger står ett visst bands medlemmar med? För listan har råkat få väldigt många dubbletter.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 5

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

1 svar på ”När är något exakt lika?”

  1. Mkt bra om man tycker att 6 och 6 är lika men kanske att det är 6,2 och 6,3 och så har man formaterat att visa utan decimaler! Katjing! Falskt.

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr