Kamera i Excel – ett fönster som blickar bortom Excelarket mot… ett annat Excelark

Jag vet att i mobilversionen av Excel finns en praktisk funktion där man kan “scanna” in en tabell med hjälp av kameran, men…. Det är inte den kameran vi pratar om här.

Under alla år jag jobbat med Excel så har jag aldrig haft någon praktisk nytta av den här funktionen, men den finns och är… Ehh. Konstig. Det handlar om en kamera inuti Excel som filmar en annan del av ditt Excelark, eller ett annat ark. Så fort man ändrar i “originalet” så ändrar sig också fönstret som kameran är.

Den här funktionen kom jag att tänka på när någon frågade mig om man kunde visa ett Excelark i ett annat Excelark på något smidigt sätt, och jag föreslog antingen att personen skulle länka ihop filerna eller att hen kunde använda den här funktionen, men dessvärre fick jag aldrig något svar från hen om hur hen hade gjort.

Hur som helst – njut inte bara av kamerafunktionen, läs också den lilla Heiku som tipset innehåller! Poesi i Excel – kan det vara en framtida storsäljare?

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.1 / 5. Antal röster 47

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

19 svar på ”Kamera i Excel – ett fönster som blickar bortom Excelarket mot… ett annat Excelark”

 1. Riktigt bra – hade inte en aning om funktionen.
  Men, hur tar man sedan bort området som “filmas”? Alltså den lite skuggade rutan, när man ångrar sig och inte längre vill att den ytan speglas?

  Svara
 2. Lite galen men mycket intressant funktion! 🤔 får fundera lite på värdet och nyttan av kameran,

  Svara
 3. Kände inte till funktionen, och ser inte precis just nu till vad och när jag kan tänkas använda den. men ska definitivt spara för framtiden. Är säker på att jag kommer få nytta av den framöver. Mycket bra tips!

  Svara
 4. Denna vecka var det 2 bra tips.
  Verktygsfältet snabåtkomst borde jag knt till, löst ett problem jag hade genom att göra ett eget verktygsfält med en del kommandon som jag använde ofta och ville ha samlade från flera flikar.

  Kamera kände jag inte till, men jag tror den löser ett problem som jag haft med att få olika excelark att snyggt visas på en sida…

  Svara
 5. Har aldrig sett eller hört om denna funktion tidigare. Förstod inte vad den ska var bra för men efter att ha läst några kommentarer har jag i alla fall fått en idé om hur även jag skulle kunna ha nytta av “Kamera”

  Svara
 6. Fungerar dock inte om man kör excel för webben:
  “Excel för webben stöder inte körning eller interaktion med Kameraverktyg. Om du vill använda Kameraverktyg öppnar du den här filen med Skriv bords appen.”

  Svara
  • Det är tyvärr en hel del funktioner som ännu inte stöds av Excel på webben. Många kortkommandon t ex.
   Hoppas att webben snart blir en direkt spegling av skrivbordsappen för idén med webb-app är riktigt bra och kommer att bli den enda versionen någon gång i framtiden – tror jag.

   Svara
 7. Hade koll på kamera funktionen och måste bara ge dig en stor eloge för din inlevelse när du delar med dig av alla dina tips….. Underbart!!!!

  Svara
 8. Yepp!
  Jag kände till den men har aldrig använt den praktiskt. Har testat att använda den för att visa “Grunddata” från en hidden flik

  Svara
 9. Wow vilken kul funktion! Har aldrig sett men tror att den kan vara väldigt användbar. Just när jag bara vill visa några siffror från ett annat blad utan att de på någotvis ska ändras. Bara för info. Kul!
  Kastade mig faktiskt över ett excelark jag använder i vårt team och använde denna funktion direkt!

  Svara
 10. Kul grej att visa när jag håller kurs (om man behöver något kort lite roligt att visa). Har lärt mig det av dig när vi fikade en gång! Ett par gånger har jag lärt några kunder som verkligen gillat det – själv tycker jag bara att det är roligt.

  Svara
 11. Använder den då och då. Bra när man behöver se information från en annan flik. Lätt att ta bort sen.
  Använder den även för att visa ett diagram från en fil till en annan.

  Svara
 12. Jag använder kamran till att projicera en graf från ett “hidden” ark. På detta sæt kan jag kontrollera stoleken utan att vara bunden till cell-stoleken.

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr