Det här med hemliga Excelark, som man ska skydda – ja, på sätt och vis förstår jag det (även om jag är av den starka övertygelsen att data ska vara fri, så långt som absolut är möjligt!). Det finns några olika sätt att skydda sina Excelfiler, här kommer det allra starkaste sättet. Alltså – vi låser med lösenord.
Att ha ett lösenord på sin Excelfil
Alla Office dokument är zippade filer egentligen, och du kan hitta massor av intressanta saker om du klickar dig runt i dem. Man ska dock göra det med största försiktighet!
Det går däremot inte att klicka runt i dem om man inte lägger på ett sådant där lösenord som jag visar i videon ovan!
Man kan också skydda sin fil genom att…
Det finns fler sätt att skydda sin fil, man kan till exempel koppla på ett lås på bara en flik, genom att gå in här:
Bakom den här knappen döljer sig en hel rad inställningar, men det mest intressanta är att du kan skydda din flik (eller blad, som Microsoft ibland kallar det) – och du kan ange ett lösenord.
Badrumslåset
Du måste dock inte ange ett lösenord, du kan alltså låsa det utan lösen och då får man bara trycka på knappen en gång till för att låsa upp det igen. Lite som ett badrumslås. Man måste inte ha nyckel, men det är ändå ganska skönt att kunna låsa ibland.
Om du ändrar egenskaperna på en cell, så kan du dessutom kryssa ur att den cellen ska vara låst när den här fliken är låst. Så du kan lämna ett gäng celler olåsta för dina kollegor att fylla i, men så får de ändå inte pilla på dina formler, till exempel.
Skydda hela filen
Du kan också skydda hela din fil (eller arbetsbok som Microsoft ibland säger), genom att klicka på knappen bredvid.
Med den här knappen skyddar du hela Excelfilen från kollegor och andra – när du lagt in ett lösenord här, så kan de inte lägga till och ta bort flikar, och göra andra strukturförändringar i filen!
Vilket lås som passar bäst beror på situation och på vad du vill åstadkomma!
Veckans kluring
Det finns en kod gömt i ett Excelark – en viktig kod. Men den är lite gömd. Som tur är finns det också en beskrivning för hur du ska få fram koden. Det är inte jätteenkelt, uppriktigt sagt.
En kod som jag tror att man måste vara människa för att kunna plocka fram. En AI-motor/robot kanske går bet på detta?
Veckans podd
Den här veckan handlade podden om nått väldigt intressant – vi får nämligen träffa Bengt, som räddar gammalt ljud. En ljud-restaurerings-nörd, faktiskt. Också en väldigt sympatisk person, som jag känt sedan mitt första jobb 2003.
Snyggt! Det är ju alldeles för enkelt att ta bort skydd med “zip-tricket”.