Vad har hänt med mina cellreferenser?! Varför funkar det inte att skriva =B2 ?

Idag är torsdagstipset baserat på en verklig händelse – någon kontaktade mig en sen torsdagskväll och undrade varför hens formler inte funkade längre! Det tog ett litet tag att förstå vad personen menade, men så fort jag fick se en skärmbild av Excelarket förstod jag – filen hen hade fått från någon annan var inställd på R1C1-notation och inte den vanliga A1-stilen. Alltså – det finns två sätt att i Excel skriva in en referens till en cell. Antingen kan man ha Excel inställt på att det ska fungera som vi brukar skriva A1, B2 och så vidare, eller så kan man ändra sitt Excelark till att använda R1C1 (under inställningar), och får varken raderna eller kolumnerna bokstäver, utan man får ange en cell som vilken rad och vilken kolumn det handlar om, så här: R3C4 (detta pekar ut rad tre och kolumn fyra). Ändrar man under inställningar så översätter Excel det automatiskt åt dig.

Det finns faktiskt långa diskussioner på Internet om A1 eller R1C1 är snabbare för Excel att hantera internt – men jag tänker inte ge mig in i den diskussionen här, utan nöjer mig med att tänka att Microsoft har jobbat väldigt mycket på Excels hastighet, och kommer fortsätta jobba med den – så jag tycker Excel är snabbt nog för mig i alla fall!

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.4 / 5. Antal röster 42

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

3 svar på ”Vad har hänt med mina cellreferenser?! Varför funkar det inte att skriva =B2 ?”

 1. Brukt det noen ganger med finn.rad, for å lettere regne meg frem til hvilken kolonne som skal returneres. Dette selvsagt før jeg så ditt tips om XOPPSLAG som nå en av mine favoritter.
  Takk for bra tips hver torsdag; man vet ikke hvor lite man kan i Excel – før man faktisk begynner å bli ekspert på Excel.

  Svara
 2. Haha, been there, done that 😉 Men det var länge sedan nu, hade glömt att detta fanns. Tänker fortsätta glömma det!
  Har förresten just använt pluginen Problemlösaren. Du kanske gjort ett TT om det tidigare, isf får jag tacka dig för att det låg och simmade i bakhuvudet, annars helt klart värt att ta upp. I mitt fall behövde jag skruva till en summa för att landa i exakt utfall 14%. Tar ett tag om man gör det manuellt. I mitt fall har jag en kolumn med drygt 30 poster som jag måste “rätta till”.

  Stort tack för löpande goda tips!

  Svara
 3. Den dag man råkar ut för detta så är det underbart att veta hur man löser det.

  Funderar dock på om det kan vara enklare när man har breda ark så man slipper AI eller AJ.
  Fast det är inte ofta jag har så brett….

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr