Den ultimata genomgången av SUMMA.OMF eller SUMIFS



Om det finns en fråga jag har svårt att besvara så är det väl ”vilken är den smartaste funktionen i Excel” (eller ”vilken funktion tar du med dig om du bara får ha en på en öde ö”), men summa.omf är definitivt uppe där, bland topp fem i alla fall!

Hur fungerar sumifs/summa.omf?

Formatet är så här:
=SUMMA.OMF( <vilka celler ska summeras> ; <om dessa celler är lika med> ; <den här cellen>)

Alltså summera till exempel C3:C12 om det i B3:B12 står Kotte, skulle se ut så här:
=SUMMA.OMF( C3:C12 ; B3:B12 ; ”Kotte” )

=SUMIFS( C3:C12 ; B3:B12 ; ”Pinecone” )

Summa omf bild 1

Okay säger du kanske nu – vad har jag för nytta av detta? Jo – det som är så extremt coolt är att man kan kroka på fler villkor. Så första argumentet (C3:C12 ovan) gäller fortfarande, men så kan man trava på med fler cellintervall och vad de ska innehålla, hur många man vill (nåja, helt fritt är det så klart inte, riktigt så kul ska vi inte få ha det, du får ha 127 par av cellområdet och vad det ska stå, men inte 128 stycken. Frihet, men inte helt fritt!).

Så man kan ha det så här:

=SUMMA.OMF( C3:C12 ; B3:B12 ; ”Kotte” ; A3:A12 ; ”Davids förskoleklass” )

…ja, och sedan kan man ha 125 till par av argument efter A3:A12 ; ”Davids förskoleklass”

Det som gör det här så kraftfullt är så klart också att man inte måste hårdkoda ”Kotte” utan ange en cellreferens där, till exempel till en cell med en drop-down meny:

Ja, jag vet att du fattar exakt hur kul det här är nu, så spring iväg och lek med detta i dina egna filer…………men läs klart den här sidan, vet ja’!

Egna speciallistor i Excel

Här finns ett torsdagstips om hur man gör egna speciallistor i Excel.

Utbildning, men du är bara en?

Jag vet att ni är många där ute som är egenföretagare eller jobbar i små bolag som kanske inte kan hyra in mig för att hålla en utbildning för bara dig/er – och då har jag börjat ta fram ett nytt koncept. Distansutbildning (live) med mig via Teams!

Jag tänker hålla i en serie föreläsningar i Excel med de som är intresserade, online, där du kommer lära dig massor om Excel. Det kommer att vara en matnyttig utbildning, där man får lära sig Excel med mig (men där jag självklart tar det lugnare och är mer pedagogiskt än i mina korta videos!). Du får chans att fråga saker du undrar och du kommer få övningsuppgifter, att öva på från vecka till vecka.

Du kanske tycker det här verkar intressant? Svara gärna på de här frågorna (den är VERKLIGEN inte bindande (du kan vara anonym om du vill!), men vill du får du en rabattkod som tack!).

Förra veckans kluring

Det var intressant att lära sig lite om året 2025 tyckte jag, hur många fredag den 13:e är det egentligen? När infaller påsken nästa år, och vilken veckodag är egentligen julafton?

Svaret på alla de här frågorna hittar ni bland de som löste veckans kluring förra veckan! Se skärmbilder här.

Veckans kluring

Den här gången har det tyvärr tappats bort en viktig och mycket antik kod. Det handlar om ett antikt valv som ska öppnas med hjälp av en kod, men koden har gått förlorad under alla dessa århundraden.

Du har fått en lista med ledtrådar som kan hjälpa dig att återskapa den. Koden är ett fyrsiffrigt tal och alla fyra siffrorna finns i olika kolumner i ett Excel-blad. Din uppgift är att dekryptera koden genom att hitta rätt kombination av siffror med hjälp av ledtrådarna.

CRM

Ni som är så smarta vet säkert vad CRM-system är? Den här veckan pratade jag och Patrik om sådana system i veckans podd. Lyssna här, vet ja’! Och du? Glöm inte att prenumerera på podden, finns där du brukar lyssna på poddar och i Spotify.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4.8 / 5. Antal röster 10

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

3 svar på ”Den ultimata genomgången av SUMMA.OMF eller SUMIFS”

  1. Summa.omf är bra absolut, men om du har ett data som du kanske inte kan använda rakt av utan kanske måste använda en annan funktion för att komma åt det du vill, exempelvis om du har en datumkolumn i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD och vill summera månadsvis.

    Där är produktsumma funktionen överlägsen tycker jag då jag kan använda funktioner på data som jag vill summera.

    Svara
  2. Nog den funktionen jag använder allra mest skulle jag säga. Väldigt snart och kraftfull nyligen har jag upptäckt fler sätt att göra den mer dynamisk

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr