Hur gör du en pivottabell i Excel?

En av de riktigt stora funktionerna i Excel är pivottabell. Jag vet många lever sina liv i pivottabeller och gör alltid pivoter av alla sina Excelark, andra har inte riktigt förstått hur man gör. Det ska jag försöka besvara här!

Du kommer här få svaret på följande frågor:

 1. Hur gör man en pivottabell i Excel?
 2. När använder man pivottabell?
 3. Hur ser en pivottabell ut?
 4. Vad menas med Pivot?
 5. Kan inte skapa pivottabell – vad gör jag?
 6. Hur kopierar man pivottabell?
 7. Varför uppdateras inte pivottabellen?
 8. Kan man styra två eller flera pivottabeller med ett utsnitt?
 9. Vad är ett utsnitt?
 10. Hur gör man en pivottabell i Excel?
 11. När använder man pivottabell?

Hur gör man en pivottabell i Excel?

För att skapa en pivottabell i Excel, följ de här stegen: a. Markera den data som du vill använda för pivottabellen. b. Gå till “Insätt” – “Pivottabell” i verktygsfältet. c. Välj platsen där du vill att pivottabellen ska visas. d. I Pivottabellredigeraren, välj de fält som du vill inkludera i pivottabellen.

När använder man pivottabeller?

Pivottabeller är använda när man behöver sammanfatta stora mängder data och presentera den på ett lättförståeligt sätt. De är ett användbart verktyg för att hitta mönster och samband i data och för att skapa sammanfattande rapporter.

Hur ser en pivottabell ut?

En pivottabell ser ut som en vanlig tabell, men med möjligheten att gruppera och sammanfatta data på ett flexibelt sätt. Data i en pivottabell är organiserad i rader och kolumner och kan innehålla sammanfattningar, medelvärden, summor och andra matematiska sammanfattningar.

Pivottabell i Excel, ett exempel
Pivottabell i Excel, ett exempel

Vad menas med pivot?

Ordet “Pivot” refererar till den åtgärd som du vill utföra på din data. Ordet kommer från engelskans pivot som i vrida, vända eller oscillera. Alltså – vrida runt din data, helt enkelt! =)

Har du kört fast?

Du kan alltid höra av dig till mig om du kört fast i Excel, jag försöker hjälpa till så gott jag bara kan, men kunder som betalar kommer så klart alltid först. Du kan faktiskt köra styckvisa timmar av mig!

Jag kallar det “Personlig Excelhjälp” och du kan läsa mer om det här.

Du har räddat min helg!! Tack snälla – jag kan inte beskriva hur mycket det kommer att hjälpa mig.

Josefine, utbildningsansvarig på ett större företag, 2023-01-19
IMG 7242 kopia

Kan inte skapa pivottabell – vad gör jag?

Om du har problem med att skapa en pivottabell i Excel, kan det bero på att data som du försöker använda inte är uppbyggd på ett lämpligt sätt. Kontrollera att data är organiserad i kolumner med en unik rubrik för varje kolumn. Om du fortfarande har problem, prova att markera data igen eller att konvertera data till en tabell.

Hur kopierar man pivottabell?

För att kopiera en pivottabell, högerklicka på pivottabellen och välj “Kopiera”. Du kan också använda snabbtangenterna “Ctrl + C” på Windows eller “Cmd + C” på Mac. Du kan sedan klistra in pivottabellen i en annan arbetsbok eller i ett annat program.

Varför uppdateras inte pivottabellen?

Om pivottabellen inte uppdateras, kan det bero på att källan till data har ändrats utanför pivottabellen eller att du har ändrat en formel som används i pivottabellen. För att lösa problemet, prova att uppdatera källan till data eller att ändra formeln.

Kan man styra två eller flera pivottabeller med ett utsnitt?

Jajjamensan, det är möjligt att styra två eller flera pivottabeller med ett utsnitt. Du kan göra detta genom att skapa ett utsnitt som inkluderar de fält som du vill använda i pivottabellen. Därefter kan du använda utsnittet i flera pivottabeller för att visa data från samma källa, men med olika organisationer.

Vad är ett utsnitt?

Ett utsnitt är en delmängd av data som du väljer från en större datamängd. Du kan använda utsnitt i pivottabeller för att styra och filtrera data och för att skapa sammanfattande rapporter.

Har du fått lite koll på pivottabeller nu?

Pivottabeller i Excel är ett mäktigt verktyg för att sammanfatta och analysera data. Genom att följa de här stegen och tänka igenom svaren på dessa frågor, hoppas jag du fått lite mer förståelse för hur pivottabeller fungerar och när du ska använda dem!

IMG 2529

En video om pivottabeller:

Mer information om pivottabeller?

Här får du en introduktion till handgreppen till att skapa en pivottabell.

Vad kan de också kallas?
Jag ser att folk ibland söker efter detta som pivotabell eller pivåtabell eller möjligen pivåttabell. Så stavas det inte, men för att hjälpa folk att komma till den här sidan lägger jag in de orden här också.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr