Xletaupp med flera villkor!

Den här veckans tips började med att jag satt och lekte med xletaupp, som man ju gör ibland, eller hur? Jag funderade lite på om man kunde ”hacka” den lite, och göra något skoj av den!

Det gick!

En liten djupdykning i xletaupp med flera villkor

Vad jag gör är ju att jag jämför ett område i Excel mot innehållet i en cell:

nyhetsbrev v48 bild 1

Här jämför vi alltså området B5:B11 med cellen B15, och vad vi får då är en spillfunktion som returnerar FALSKT på varje rad i B5:B11 som inte är lika med B15, och SANT där de är lika.

Sant och falskt är öronmärkta ord i Excelvärlden, som betyder något speciellt. Faktum är att Falskt är samma sak som siffran noll i Excel, och sant är siffran ett. Om du skriver SANT i A1 och i B1 skriver =A1+1 så får du talet två:

nyhetsbrev v48 bild 2

…och på samma sätt är falskt + 1 lika med ett.

När man sedan multiplicerar två sådana där jämförelser mellan två områden:

nyhetsbrev v48 bild 3

Då får man alltså en lista över nollor och ettor.

Vad jag gör i videon med är så klart att ha ytterligare ett villkor. Så då kommer jag få en lista över nollor och ettor där det står ettor på alla rader som matchar alla tre villkoren.

Sedan låter jag Xletaupp ta den här nya spillområdet med ettor och nollor och jämföra med en etta, och få ut ett resultat.

Så – man kan faktiskt få Xletaupp att ta mer än ett argument, genom att ”hacka” den litegrann. Vad säger du om detta? Var det begripligt? Användbart? Skriv gärna en kommentar!

Förra veckans kluring

Förra veckans kluring var lite kul, det tog ett par dagar innan alla som skickade in svar hade gjort det, jag vet inte om ni tyckte den var svår eller inte? Se de olika lösningarna på hur man kan sortera en slumplista baserat på om det är jämt eller ett udda tal här! Du kan också ladda ner min facitfil i förra veckans kluring, den med den sorterade slumptalslistan.

En hemlig kod

Den här veckan får du leta efter en hemlig kod inuti innehållet i en cell.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 4 / 5. Antal röster 12

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

8 svar på ”Xletaupp med flera villkor!”

 1. Använder Xlookup på detta sätt i ett av våra verktyg, där vi vill få ett Ja eller Nej beroende på olika kriterier. Riktigt smart.

  Svara
 2. Tack för detta tips, plötsligt ser jag framför mig hur jag kan utnyttja detta kluriga tips för att automatiskt vid ett givet tillfälle skapa nya blad i ett komplicerat ark jag jobbar mycket med i stället för att göra det semiautomatiskt.

  Svara
 3. Vad klurigt! 😀 Jag älskar kluriga excelformler och blir så glad när jag själv lyckas hitta på någon klurig formel som lyckas plocka fram det där jag är ute efter.
  Jag har inte testat just det här tror jag – men jättekul att stoppa in i bakhuvudet och kunna ta fram vid behov 🙂

  Svara
 4. Du sade det själv – “knasiga sättet”.
  Kul grej, men jag har inte jobbat med XLETAUPP så. XLETAUPP, ja, men inte med alla dessa argument.

  Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr