Kan man gömma formlerna i Excel?

Ja! Veckans videotips handlar om att låsa, dölja, gömma och smyga med formlerna i Excel. Alltså hur man kan låsa Excelark så att ingen kan se ens coola formler – och jag är sjukt nyfiken på hur många av er som läser detta som faktiskt använder den här funktionen i Excel.

Skriv jättegärna en kommentar när du tänker dig att du kan använda detta eller när du brukar använda det om du redan hade koll på det. Kommentarsfältet finns som vanligt längst ner på den här sidan.

Veckans texttips

Här kommer ett till exempel på hur man kan använda Excel för att manipulera och formatera textsträngar på olika sätt:

Anta att du har en kolumn med förnamn mellanslag efternamn och din uppgift är att byta plats på dem och lägga till ett kommatecken, dvs. göra om “Förnamn Efternamn” till “Efternamn, Förnamn”.

Då kan man till exempel göra det med följande formel:

=VÄLJKOL( DELATEXT(B4 ; " ") ; 2) & ", " & VÄLJKOL( DELATEXT(B4 ; " ") ; 1)

Denna formel kommer att byta plats på för- och efternamnen och formatera dem som “Efternamn, Förnamn.”

Det är ett bra exempel på hur du kan använda Excel för att manipulera och omvandla textsträngar på ett kraftfullt sätt.

Om man ska gå igenom det hela lite mer, gör jag så här: 
Funktionen Delatext tar iofs mer än två argument om man vill, men jag använder bara de två första: Det första säger vilken cell den ska dela upp, och det andra argumentet säger vilket tecken den ska leta upp för att dela. 

Detta är en spillfunktion, så skriver man den i D4, så kommer den lägga ut första ordet i D4, nästa i E4 och fortsätta så, beroende på hur många ord den hittar. 

Funktionen väljkol väljer helt enkelt ut vilken kolumn av en spillfunktion man vill få fram, så jag säger helt enkelt att jag är först bara intresserad av kolumn 2. 

Sedan använder jag &-tecknet, som förklarar för Excel att den ska ta den första texten och lägga ihop med det som kommer efter &, vilket är ett kommatecken och ett mellanslag.

Därefter upprepar jag samma sak igen, men säger att jag den här gången bara är intresserad av kolumn 1. 

Men – det som är så härligt i Excel är ju att det finns lika många sätt att lösa detta som det finns celler i en Excelfil, och om det får jobbet gjort, så är inget mer rätt än det andra. Hur hade du löst detta?

Veckans kluring

Minns du förra veckans kluring om lösenord? Att man skulle skapa lösenord med slumpvist utvalda ord? Jag har fått in en mängd olika, men lika, bra lösningar – se dem här, och ladda ner min version av det i förra veckans kluring. Länk till förra veckans kluring.


Den här veckans kluring är lite speciell (nåja, är de inte alltid det?) – det handlar om ytlighet. Bara det kosmetiska. Bara sminket. Utseendet gäller. Och det handlar specifikt om grafer.

Hur användbart var detta?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Medelbetyg 5 / 5. Antal röster 7

Inga röster hittills, du får vara först!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Missa inte när det kommer nya tips!

Inget spammande, jag kommer aldrig sälja dina uppgifter - du får bara ett bra Exceltips varje torsdag - rätt in i inkorgen!

Vill du se fler tips direkt? Här är tre till!

2 svar på ”Kan man gömma formlerna i Excel?”

  1. Läste om ditt tips att byta plats på förnamn och efternamn i en cell. Fick användning av det direkt idag. Tack!

    Svara

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - 0,00 kr